Tanjug
Lažni antifašista: Zoran Milanović

Povodom 76. godišnjice od proboja logoraša u Spomen parku Jasenovac šestu godinu zaredom zvanična komemoracija je održana u tri kolone, a predsednik Hrvatske Zoran Milanović ovaj događaj je iskoristio kako bi još jednom naveo da je broj ubijenih Srba, Jevreja i Roma u ovom kazamatu mnogostruko manji od onog koji se pominje, a zatim i da bi objasnio da su najviše stradali Srbi iz Potkozarja “zato što su pružali otpor”.

“Jedna strana preteruje da je tu ubijeno 700.000 ljudi i time se čini šteta istini i srpskom narodu. Istina je da je brojka manja, ali jednako strašna. Ovde je ubijeno oko 100.000 ljudi”, kazao je hrvatski predsednik, a na novinarsko pitanje zbog čega se u Memorijalnom centru izbegava upotreba termina “genocid”, Milanović je naveo da se u Jasenovcu dogodio genocid, ali pre svega prema Jevrejima, a kasnije prema Srbima, i to isključivo onima iz Potkozarja zato što su “pružali otpor”.

Slavko Milanović, predsednik Udruženja logoraša Jasenovca iz Beograda, kaže da je zgrožen retorikom hrvatskog predsednika, ali da ga ona ne iznenađuje.

– Nije predsednik Hrvatske rekao ništa novo. Pa cela Hrvatska država od kada su proglasili samostalnost ide na to da se broj žrtava Jasenovca drastično umanji, a zločini opravdaju. Gledano iz pozicije žrtava, takve izjave su tužne i apsurdne, ali govore o tome da u Hrvatskoj još ne postoji ni političke, a ni ljudske volje da se suoče sa prošlošću – ističe Slavko Milanović, koji je i jedan od potpisnika zahteva da Narodna skupština Srbije donese Rezoluciju o ustaškom genocidu u NDH, kao i da se ustanovi dan sećanja na žrtve tog genocida.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da je “potpuno nemoralno praviti razliku među žrtvama u Jasenovcu”, ali i da se predsednik Hrvatske opredelio za “tuđmanovsku retoriku”.

– Srbi, Jevreji i Romi masovno su ubijani isključivo zbog svog etničkog porekla. Prvi srpski zatočenici logora Jasenovac bili su Srbi koji nisu ubijeni u kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno-Pag i koji su nakon njegovog zatvaranja bili deportovani u Jasenovac. Milanović izbegava da kaže istinu da genocid nad Srbima nije počinjen samo u Jasenovcu, već u desetinama drugih logora i na više stotina mesta širom NDH – ističe Linta i dodaje da je Milanović ponovio Tuđmanovu tvrdnju da su Srbi dovođeni u Jasenovac zbog njihovog otpora fašističkoj državi.

– Prava je istina da su Srbi hapšeni nedeljama pre početka bilo kakvog otpora protiv ustaške NDH. Navedene i druge činjenice jasno pokazuju Zoran Milanović lažni antifašista, koji se svojim srmanim i uvredljivim izjavama dodvorava većini hrvatskog naroda – zaključuje predsednik Saveza Srba iz regiona.

Ustaški simboli

Predsednik Udruženja logoraša Jasenovca Slavko Milanović podseća da već nekoliko godina traje i borba jevrejske zajednice u Hrvatskoj da se donese zakon kojim će se zabraniti upotreba ustaških simbola i pozdrava “Za dom spremni”.

– Pa ta poruka je do pre nekoliko godina bila u samom Jasenovcu, a onda je zbog pritiska javnosti prebačena nekoliko kilometara dalje, u Novsku, i to odmah pored groblja gde je sahranjeno 600 partizana, koji su poginuli u borbama – kaže Milanović.