Hrvatska priznala grešku – Bosnić pušten iz pritvora

0

Porodica Bosnić proživela pakao: Savo Štrbac

”Sud u Vestminsteru obustavio je ekstradicioni postupak protiv Bosnića nakon što su hrvatske vlasti obavestile nadležno tužilaštvo da povlače zahtev za njegovo izručenje”, rekao je Štrbac Tanjugu.

Bosnić je izašao iz pritvora popodne, a ispred zatvora su ga docekale kćerka i supruga, rekao je Štrbac, koji je prvi obavestio domaću i stranu javnost da se u ovom slučaju radi o zameni identiteta.

Za Bosnićem su hrvatske vlasti bile raspisale međunarodnu poternicu zbog navodnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog na području opštine Slunj.

Štrbac je naveo da ga je Bosnićev advokat Džulijan D. Atli obavestio da su informacije iz Srbije odmah privukle pažnju britanskog tužilaštva i uticale na to da ekstradicioni postupak bude ubrzan i njegov klijent oslobođen posle 10 dana pritvora.

Prema rečima Atlija, mada je Uskršnji ponedeljak bio neradni dan, juče ga je službenik tužilaštva obavestio da je stigao dopis vlasti u Zagrebu da odustaju od zahteva za ekstradiciju, kao i da je u hrvatskoj ambasadi potvrđeno da je u pitanju greška u identitetu.

Sud u Vestminsteru je odmah, prvog radnog dana, doneo odluku kojom je obustavljen ekstradicioni postupak protiv Bosnića, a prema oceni Atlija, reakcija iz Srbije sprečila je njegovu ekstradiciju Hrvatskoj.

 

 

To nije taj

 

Mile Bosnić (55), sin Milivoja, rodom iz Vukovara, uhapšen je 25. marta uveče u svom stanu u Gločesteru, stotinak kilometara od Londona, u kome živi sa suprugom, dvoje odrasle dece i troje unučadi, a prvo ročište u ekstradicionom postupku bilo je zakazano za 29. april.

Hrvatska je Bosnića teretila da je za vreme rata, početkom 90-ih godina, na području opštine Slunj, kao visoki funkcioner SDS-a i SAO Krajine počinio zločin protiv hrvatskih civila jer je, navodno, naredio ubijanje, protivpravno pritvaranje i proterivanje, te oduzimanje i uništavanje njihove imovine, a "sve u cilju stvaranja Velike Srbije".

Iz "Veritasa" su odmah saopštili da se krivični postupak protiv osobe sa imenom Mile Bosnić vodi pred Županijskim sudom u Karlovcu od 20. juna 2003. godine, ali ni prema fotografiji, ni ličnim podacima, to nije osoba za kojom je raspisana međunarodna poternica.

 

Mile Bosnić iz Vukovara nikada nije boravio niti ratovao na području Slunja, a u Englesku je s porodicom otišao 1999. sa hrvatskim pasošem, i odmah zatražio azil, dok je osoba sa istim imenom i prezimenom i imenom oca sa područja Slunja, bivši funkcioner SDS-a i SAO Krajine koji danas živi u Srbiji.

Podsetivši da je prilikom hapšenja Srba dosad bilo 17 slučajeva greške u identitetu, Štrbac je izrazio nadu da će porodica Bosnić konačno dobiti azil u Velikoj Britaniji na koji čeka već 11 godina.

Predsednik "Veritasa" je ukazao da se iza ovakvih hapšenja kriju strašne porodične drame o kojima niko ne vodi računa.

Tako je i porodica Bosnić proživela pakao nakon što su lokalna televizija i štampa objavile natpis "Masovni ubica je među nama" i napale je da 11 godina živi na račun britanske vlade, rekao je Štrbac.

On je ispričao da su novinari ovih dana opsedali kuću porodice Bosnić, dok njeni članovi, uključujući i zeta koji je Englez, nisu mogli da se pojave na poslu, u školi, među prijateljima…

Kćerki koja je dojila osmomesečnu bebu, posle hapšenja oca, presahlo je mleko, a majci koja u poodmaklim godinama živi u Vukovaru tajili su istinu, plašeći se da neće preživeti, naveo je Štrbac.

Zbog svega što su pretrpeli, Bosnić i njegova porodica ne bi smeli ostati bez pravične naknade, s tim što bi Britanci račun za grešku trebalo da ispostave hrvatskoj državi, zaključio je Štrbac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here