“Hrvatska samo što ne uđe u Evropu“

0

Hrvati hitaju ka "evropskim zvezdicama"
 

"Ne vidim pitanje ili izazov koji Hrvatska neće moći rešiti uz pomoć Evropske komisije", rekao je komesar File u razgovoru za internet stranicu "Euractiv", a prenose hrvatski elektronski mediji.

 

"Hrvatska je zadnjih meseci dobro napredovala pa se ne naziru problemi koji ne bi mogli biti rešeni. Zbog toga bi Hrvatska trebalo da uđe u EU bez mehanizama za kontrolu kakvi su uvedeni za Bugarsku i Rumuniju", ocenio je File.

 

On je naglasio da je iz pređašnjih proširenja naučeno mnogo i da je pažnja usmerena na kriterijume za zatvaranje poglavlja, koja garantuju da je kandidat za članstvo u potpunosti spreman za pristupanje.

 

Inače, EU dva puta godišnje, pod takozvanim mehanizmom proveravanja, kontroliše napredak koji je ostvaren u reformi sudstva i borbe protiv korupcije kod Bugarske i Rumunije. Kod Bugarske se proverava i borba protiv organizovanog kriminala.

 

Te mere su uvedene, jer je bilo jasno da te dve zemlje nisu u potpunosti spremne za članstvo, ali kako im je već bio određen datum ulaska, nađen je kompromis u kontrolnim mehanizmima uz čiju pomoć bi trebalo da isprave nedostatke.

 

Nakon ulaska te su dve zemlje, izgubivši motivaciju, smanjile ritam reformi, pa se i danas može čuti da ih nije trebalo primiti dok ne ispune sve kriterijume.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here