Hrvatska se vraća na predratni sistem uređenja

0

Smanjiti broj gradova, opština i županija: Ekonomista Ante Babić
 

U Hrvatskoj postoji ukupno 556 gradova i opština, a većina njih, bar po rečima hrvatskih ekonomista, ne postoji da bi organizovali i unapredili život građana, nego da bi osigurali čvrstu izbornu bazu za dobijanje sledećih izbora.

 

Kada bi Hrvatska “srezala” broj županija, gradova i opština, društvo bi moglo uštedeti 10 milijardi kuna, tvrdi ekonomista Ante Babić.

“Novo teritorijalno uređenje zemlje trebalo bi da se temeljiti na pet regija i stotinak gradova i opština. Svaka regija bi imala najmanje 800.000 stanovnika, što je minimum za povlačenje novca iz EU fondova”, kaže Babić.

Prema njegovom mišljenju, nove regije ili megažupanije, formirale bi se oko vodećih regionalnih središta – Zagreba, Varaždina, Osijeka, Rijeke i Splita. Zagrebačka regija bi obuhvatala metropolu, ali i prigradski prsten, pa bi po tome bila slična nekadašnjoj Gradskoj zajednici opština Zagreb, koja je do 1990. u svom sastavu imala deset gradskih i četiri prigradske opštine (Samobor, Sesvete, Velika Gorica i Zaprešić).

Uporedo sa smanjivanjem broja županija, ističe Babić, trebalo bi smanjiti i broj gradova i opština. Gradovi bi, kaže, trebali imati najmanje 25.000 stanovnika, pa ih u Hrvatskoj ne bi bilo više od 25.

 

S druge strane, broj opština trebalo bi smanjiti na otprilike 75, čime bi one postale finansijski održivije i jeftinije nego što su danas.

“Cela Hrvatska je, prema broju stanovnika, predgrađe jednog velikog evropskog grada, pa nam više od sto jedinica lokalne samouprave zaista nije potrebno”, napominje Babić.

Babićev koncept reforme lokalne samouprave sličan je onome koji je nedavno ponudila Hrvatska udruga poslodavaca (HUP). Njin predsednik Damir Kuštrak nedavno je otvoreno zatražio povratak na 102 predratne opštine, što su u Vladi odbacili.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here