pixabay.com

Profesor Univerziteta u Mostaru Miroslav Vasilj navodi da se Hrvatska sprema za diplomatsku ofanzivu kada je u pitanju BiH i položaj hrvatskog naroda, a da je prvi na redu službeni Pariz.

“Predsednik Francuske Emanuel Makron biće prilikom posete Zagrebu upoznat sa otimačinama i uzurpacijom pozicija koje pripadaju Hrvatima u organima vlasti BiH, a koje su zagarantovane Dejtonsko-pariskim sporazumom potpisanim u Jelisejskoj palati koji na neki način obavezuje upravo Francusku kao garanta”, navodi Vasilj.

Nakon što se Hrvatska odlučila za kupovinu 12 francuskih borbenih aviona “Rafal”, ističe Vasilj, savezništvo između Zagreba i Pariza dobija drugu dimenziju, jer je kupovina ovih aviona pre svega političko, pa onda ekonomsko i bezbednosno pitanje.

On navodi da će Hrvatska, što se tiče svoje pozicije sa Parizom, ishoditi ulazak u Šengen i evrozonu, a da druga tema koja će biti na stolu jeste stanje na jugoistoku Evrope sa posebnim fokusom na BiH.

Vasilj ističe da će hrvatski premijer Andrej Plenković i predsednik Zoran Milanović potencirati tri teme kada je reč o BiH.

“Prva je evropski put koji je zaglibio u blato…Zagreb zato želi da uveri Pariz da zemlje poput BiH, Albanije i Sjeverne Makedonije ipak zaslužuju priliku za članstvo”, navodi Vasilj.

On ističe da je druga tema hrvatsko pitanje u BiH i upoznavanje Francuske sa izrazito negativnim posledicama koje preglasavanje i majorizacija Hrvata od strane dela političkog Sarajeva ostavlja po odnose u BiH.

“Plenković i Milanović će tako upoznati Makrona sa sistemskim kršenjem Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma, otimačinom i uzurpacijom hrvatskih pozicija u organima vlasti u BiH, kao i sa izrazito providnom zloupotrebom ideje građanstva za unitarističko-nacionalističke politike dela bošnjačkih stranaka”, piše Vasilj.

On navodi da je na pitanje građanstva posebno osetljiva Francuska u kojoj se građanin Francuz postaje, ne po krvi i poreklu, nego po dobijanju državljanstva bez obzira na poreklo,

Prema njegovim rečima, treće pitanje je bezbednosno na koje je Pariz, kao žrtva stravičnih terorističkih napada, posebno osetljiv.

“Zagreb će tako upoznati Makrona sa migrantskom rutom koja prolazi upravo kroz BiH”, navodi Vasilj.

On ocenjuje da je Makronova dvodnevna poseta Zagrebu svojevrsni povratak Francuske na Balkan sa kojeg se povukla raspadom SFRJ.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here