pixabay.com

Obrazovno-rehabilitacioni fakultet u Zagrebu predstavio je danas rezultate opsežnog istraživanja koji su dobri pokazatelji šta se dešava sa mladima, a podaci iz područja mentalnog zdravlja pokazuju da je stanje alarmantno.

U grupi od 30 srednjoškolaca dvoje koristi marihuanu jednom sedmično ili češće, a svaki treći pije jednom nedeljno ili češće, neki su od osnovnih podataka koji ukazuju da češće korišćenje alkohola i marihune prate lošiji indikatori mentalnog zdravlja, izjavila je vođa projekta Miranda Novak.

Svaki četvrti ispitanik ima značajne simptome anksioznosti i stresa, a u razredu od 24 učenika, barem jedan navodi da je pokušao samoubistvo, kazala je ona i ocenila stanje alarmantanim.

S druge strane, Novakova je dodala da što je veća samosvest mladih manje je simptoma i ređe je konzumiranje alkohola i marihuane, prenela je Hina.

Analiza podatka pokazala je da kvalitetnije porodično okruženje predviđa manje simptoma depresije, anksioznosti i stresa te bolje emotivne kompetencije i pozitivnije mentalno zdravlje mladih, rekla je Novakova i dodala da rezultati pokazuju da je ulaganje u porodično okruženje ujedno i osnaživanje mladih.

Što se tiče školskog okruženja, mladi koji su emotivno kompetentniji spremniji su da se angažuju oko školskih obveza te su predaniji školi.

Mladi koji su privrženiji školi iskazuju manje simptoma anksioznosti, dodala je ona.

Rezultati, takođe, pokazuju da je čak 39 odsto mladih jednom ili češće u poslednjih mesec dana videlo vršnjačko zlostavljanje, a 18 odsto da su i sami doživeli nasilje.

Što se tiče sredstava zavisnosti, 70 odsto ih je konzumiralo alkohol u zadnjih 30 dana, mladići češće od devojaka.

Marihuanu je 14,7 odsto njih koristilo barem jednom u zadnjih 30 dana, a koriste i druga sredstava zavisnosti.

Petina ih je odlazila u sportske kladionice u zadnja 3 meseca, a 12,4 odsto je igralo loto.

Oko 40 odsto anketiranih je u partnerskoj vezi, od koji 11,6 odsto navodi iskustvo fizičkog nasilja, koje češće prijavljuju mladići od devojaka.

Što se tiče mentalnog zdravlja, vidljiv je visok nivo internalizacionih problema adolescenata. Tužno i bezvoljno tokom poslednje dve sedmice osećalo se 28 odsto mladih.

Oko 15 odsto mladih barem jednom u životu ozbiljno je razmišljalo o samoubistvu, devet odsto je izradilo plan samoubistva, a njih 4,4 odsto je pokušalo da počini samoubistvo.

Blizu trećine ispitanih govori o ozbiljnim simptomima anksioznosti i njih oko petina kaže da ima ozbiljne znake depresivne simptomatologije i stresa.

1 COMMENT

  1. Очигледни је да хрватски рокери као Томпсон имају лош утицај на омладину. Једини спас им је да почну са старом познатом песмом: “Друже Тито ми ти се кунемо…” Нека се обрате српском министру одбране да им пошаље црвене пионирске мараме.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here