EPA/Kusthrim Ternava

Direktor Instituta IFIMES iz Ljubljane navodi da “Hrvatska ima dovoljno svojih problema i umesto, da kao članica EU i NATO radi na stabilizaciji regiona ona dodatno podgrejava tenzije odlukom da u okviru Kfora poveća broj svojih vojnika”.

Na pitanje kako gleda na izjavu hrvatskog ministra odbrane da će “Hrvatska postaviti vojni kamp na Kosovu”, Bećirović kaže.

– Kfor broji oko 3.500 pripadnika i u hrvatskom sastavu nalazi se vod od 37 vojnika. Sada navodno žele locirati još dodatnih 120 pripadnika specijalnih jedinica. Radi se provokativnoj odluci hrvatskih vlasti. Hrvatska treba sama da traži izuzeće kada je u pitanju rešavanje problema u regionu, jer je pravosnažno na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) presuđena za Udruženi zločinački poduhvat (UZP) i učešće u međunarodnom oružanom sukobu i to je neka vrsta njene „samoeutanazije“ za učešće u rešavanju otvorenih pitanja u regionu. To je eliminiše da nudi “non pejpere” ali i druga rešenja kada je u pitanju i Bosna i Hercegovina.

Hrvatski predsednik Milanović je nedavno rekao da on ne može davati garancije za Tačija i druge kojima se sudi pred Specijalnim sudom u Hagu, a nedugo potom je stigla i izjava hrvatskog ministra odbrane o vojnom kampu. Bećirović smatra da je moguće da “Hrvatska napravi još jedan korak napred”.

– Sve je moguće. Druge države mogu davati garancije i to je već bila praksa na ICTY. Čak druge države mogu podnositi tužbe u ime i za račun drugih država npr. na Međunarodnom sudu pravde (ICJ). Ne bi se iznenadio kada bi Hrvatska podnela tužbu na ICJ protiv Srbije u ime i za račun Kosova. Veze Hrvatske i Kosova su jake i postavlja se pitanje, koje su namere Hrvatske, pogotovo imajući u vidu da je u toku finale dijaloga između zvaničnog Beograda i Prištine posredstvom EU – kaže Bećirović.

Direktor Instituta IFIMES navodi i da su u analizima “upozoravali, da albanska mafija ima veze sa finansiranjem predsedničke kampanje Zorana Milanovića”.

– Milanović je bio savetnik Edija Rame pre ulaska u predsedničku trku. Posle pobede na izborima bio je u „misterioznoj“ poseti kod Rame, a da se pri tome uopšte nije sastao sa albanskim predsednikom Ilirom Metom. Radi se o netransparentnim vezama sa svojom istorijom što opravdano budi sumnju. Tači je deo mafijaških struktura i deo neraskidivog političko mafijaškog tria Edi Rama – Milo Đukanović – Hašim Tači. Pravo je pitanje šta u tom društvu radi aktuelni predsednik Hrvatske Zoran Milanović – navodi Bećirović.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here