EPA/Antonio Bat

Ko ima pravo na digitalnu kovid-potvrdu u Hrvatskoj prava je enigma. Da li samo vakcinisani sa obe doze ili i oni koji su bolest preležali?

Svi hrvatski građani vakcinisani “Sputnjikom” 22 dana nakon primanja prve doze imaju pravo na EU digitalnu kovid-potvrdu.

Na nju imaju pravo i oni vakcinisani kineskom vakcinom, ali 22 dana posle primanja druge doze, otkrio je juče ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović na graničnom prelazu Bregana, gde je prisustvovao demonstraciji sprovođenja granične kontrole pomoću digitalne kovid-potvrde EU.

– Dosad je izdato oko 40.000 potvrda, gotovo 90 odsto putem platforme e-Građani – rekao je ministar. Prema njegovim rečima, u ovom trenutku samo pripadnici granične policije imaju skenere za očitavanje QR koda na potvrdama.

– Kupljeno ih je 300 komada i njima su opremljeni svi naši granični prelazi – rekao je Božinović i najavio da bi za otprilike mesec dana trebalo da proradi mobilna aplikacija pomoću koje bi svi koji je preuzmu mogli očitavati QR kod potvrde, što bi otvorilo mogućnost korišćenja potvrda kao obveze za prisustvovanje različitim manifestacijama.

Prvi problemi

Božinović je zračio ponosom i zadovoljstvom što proces izdavanja digitalnih potvrda protiče bez ikakvih problema. Ali, ipak se javljaju građani koji dobijaju odgovor da potvrdu ne mogu dobiti, a pojavila su se i dodatna neodgovorena pitanja, naročito vezana za preležanu bolest.

Na primer, postavlja se pitanje moraju li se oni koji su preležali koronu vakcinisati jednom ili dva puta ako žele da pređu granicu svoje zemlje, priznaje li se antigenski test kao dokaz o preležanom Covid-19 i hoće li se priznati vakcinacija ako je druga doza različita od prve.

Do početka jula na sva ta pitanja bi trebalo da se dobije odgovor važan za one koji nameravaju da koriste zelenu digitalnu potvrdu.

Upravo je to razlog što će Evropska komisija uskoro odlučivati o tome hoće li se kao dodatna zaštita onima koji su preležali koronavirus priznati samo jedna doza vakcine. Većina zasad traži da se građani vakcinišu dvaput, i to vakcinama koje je odobrila Evropska agencija za lekove.

Iz EK stižu informacije da bi odluka o jednoj ili dve vakcine onih koji su preležali kovid 19 uskoro trebalo da reši tu dilemu.

Zvanični dokaz

Među mogućim problemima za one kojima je potreban dokaz da su bolest preležali u poslednjih 180 dana je i vrsta testa kojim su to dokazali. Naime, tzv. brzi antigenski testovi, bez obzira na to gde su rađeni, i dalje se ne priznaju da bi se neko službeno uvrstio među zaražene.

Za to je neophodan PCR test, pa se sada pojavio problem kod onih kojima je samo antigenskim testom potvrđen Covid-19.

Kako neretko nakon tog testa građani nisu upućivani na PCR testiranje koje je sada jedino priznato kao službeni dokaz bolesti, oni zelene potvrde ne mogu da dobiju. Kako sada stvari stoje, da bi dobili potvrdu, moraće da se vakcinišu sa obe doze.

– Kao dokaz Covid-19 verodostojan je samo PCR test. Naime, testiranje antigenskim testovima ima previše lažno pozitivnih da bi se oni mogli koristiti kao jedini dokaz o preležanoj bolesti – smatra dr Andreja Ambriović Ristov iz Instituta “Ruđer Bošković”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here