Hrvatska “ukinula” pecanje brancina za ručak

0

Beta/AP/H.P.
Kad se administracija umeša u lepotu življenja na moru…
 

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske trenutno radi na Pravilniku o malom ribarstvu sa obale koji će predvideti broj učesnika u malom obalskom ribolovu, kao i kriterijume za rang listu. Pravilnik bi za dve nedelje trebalo da bude objavljen i na sajtu Uprave za ribarstvo.

Umesto kategorije mali ribolov, uvodi se kategorija malog ribolova sa obale, a to će moći da obavlja samo stručno osposobljeni koji su i ranije imali povlasticu za mali ribolov.

Mali ribolov postaće privredna delatnost, što znači da će oni koji pređu u kategoriju malog ribolova sa obale moći da prodaju pet kilograma dnevnog ulova ribe i to isključivo u mestu prebivališta.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura rekao je da će oko 3.500 malih ribara posle postupka bodovanja moći da obavlja mali ribolov sa obale, dok će ostalih 6.000 vlasnika odobrenja dobiti besplatnu dozvolu za rekreaciono-sportski ribolov i dozvolu za parangal.

Da bi dobili dozvolu za mali ribolov sa obale, ribari će morati da ispune dva uslova – mesečna primanja po članu domaćinstva ne smeju da prelaze 1.600 kuna (oko 200 evra) i moraju da imaju 60 ili više godina života.

U Registar ribarske flote Hrvatske upisano je 4.039 plovila, a više od 80 odsto čine plovila manja od 12 metara dužine. Ukupni ulov Hrvatske u 2008. godini iznosio je 48.976 tona, u 2009. godini 55.319 tona, a 2010. godine 52.360 tona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here