EPA/Alexander Becher

Nacionalni štab civilne zaštite Hrvatske, ministar zdravstva Vili Beroš, kao i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović objavili su u ponedeljak nove podatke o koronavirusu.

U Hrvatskoj je, kako navodi portal index.hr, trenutno 12 zaraženih.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović rekao je da se uvode nove mere na suzbijanju epidemije.

– Svi državljani Hrvatske koji dolaze iz svetskih žarišta koronavirusa, naročito iz Kine, Italije i Koreje, biće upoznati sa obaveznom merom smeštaja u karantinu na 14 dana -rekao je on.

Radi se, kako je naveo, o dvonedeljnoj samoizolaciji.

Takođe, dodao je, hrvatskim građanima se savetuje da razmotre odlaganje putovanja u inostranstvo, i to u države i regione koji su zahvaćeni koronavirusom.

– Preporučuje se odlaganje svih skupova sa više od 1.000 ljudi. Svi oni koji će ipak održati te skupove, dužni su da postave visoke higijenske standarde. Tu će biti nužno da se obezbede punktovi sa dezinfekcionim sredstvima, svima će biti potrebno dati uputstva da izbegavaju bliže socijalne kontakte – rekao je ministar

Beroš je kazao da su do sada u Hrvatskoj testirane 344 osobe i da je 8 testova u izradi.

– U Sloveniji su u poslednja 24 sata zabeležena tri nova potvrđena slučaja koronavirusa, pa ih je sada ukupno 19-izjavio je u ponedeljak ministar zdravstva Aleš Šabeder.

Šabeder je to kazao uoči početka sednice Veća za nacionalnu bezbednost i dodao da će o merama za obuzdavanje širenja infekcije i o spomenuta tri nova slučaja govoriti posle sednice.

Zbog širenja infekcije koronavirusa, u Sloveniji je u ponedeljak više fakulteta odlučilo da uvede meru obustavljanja predavanja za studente i uvođenja nastave “na daljinu”, kao i druge preventivne mere.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here