Hrvatska zamrzla kurs švajcarca na godinu

0

Reuters/D. B.
Hrvatski dužnici mogu da odahnu narednih godinu dana
 

Vlada levog centra takvu meru predložila je da bi se pomoglo korisnicima stambenih kredita vezanih uz franak usled iznenadnog, velikog povećanja kursa švajcarske valute. Za vladin predlog glasalo je 85 poslanika, jedan je bio protiv, a jedan suzdržan.

Uoči glasanja, Vlada je Saboru uputila amandman koji predviđa da se izmena zakona, umesto na kredite do miliona kuna (130.000 evra), odnosi na sve ugovore o kreditu vezane uz franak bez obzira na iznos, što je takođe prihatila većina poslanika. Kredita u vrednosti iznad miliona kuna ima 2.600.

Udruženje Franak, koje okuplja dužnike u francima, zbog tog amandmana odustalo je, bar zasad, od najavljenog masovnog protesta. Udruženje je pozvalo građane da pale sveće pred bankama, Trgovačkim sudom i Hrvatskom narodnom bankom za žrtve švajcarca i svih drugih lihvarskih kredita.

Premijer Zoran Milanović poručio je ranije da je vladin predlog, koji je donet u izbornoj godini, njegova državnička odluka i da desetine hiljada porodica sada mogu mirno da idu na spavanje. On je objasnio da se u idućih godinu dana može pristupiti razgovorima o trajnom rešenju tog problema, pomenuvši i konverziju kredita vezanih uz franak u kunske kredite, za šta je potrebna saglasnost HNB.

Guvarner HNB Boris Vujčić izjavio je potom da bi za rešenje problema dužnika u švajcarcima najneisplativiji bio takozvani mađarski model, odnosno konverzija svih valutno indeksiranih kredita u kunske.

Prema procenama HNB, takav bi model međunarodne depozite Hrvatske smanjio više od 70 odsto, odnosno oni bi pali ispod 3,0 milijarde evra, što bi moglo da ima velike negativne efekte na privredu. Kao najmanje bolna ocenjena je opcija o preugovaranju postojećih kredita na osnovu aktualne tržišne vrednosti nekretnina i trenutne kreditne sposobnosti dužnika.

Hrvatsko udruženje banaka kritkovalo je vladin predlog o zamrzavanju kursa franka na godinu, a nisu isključili mogućnost podnošenja tužbi pred Ustavnim sudom, ali i međunarodnim sudovima. Procenjuje se da je u Hrvatskoj još oko 60.000 kredita s klauzulom u švajcarskoj valuti, uglavnom stambenih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here