comons.wikimedia/Suradnik13
Hrvatski vojnici

Hrvatski advokat Anto Nobilo kaže da na osnovu zakona o univerzalnoj jurisdikciji Srbija ima nadležnost za podizanje optužnica protiv hrvatskih pilota, da Hrvatska teško zbog toga može da prigovara Srbiji, jer i sama u svom krivičnom zakonu ima univerzalnu jurisdikciju, ali i da, kako ističe, zvanični Beograd ima “strašan argument”, jer ovaj zločin niko nije istražio 27 godina.

Advokat Anto Nobilo kaže da je nedopustivo i neodgovorno govoriti da je ovde reč o političkim optužnicama i ističe da Hrvatska ne može da preti Srbiji vetom na članstvo u EU zbog toga što je, kao kandidat, pokrenula postupak za zločin koji se evidentno dogodio.

– Kad se to tako otvoreno govori, mislim da se pravi šteta Hrvatskoj. Ne sme se zloupotrebljavati pravo u političke svrhe. To je temelj funkcionisanja pravne države – rekao je Nobilo za zagrebačku Televiziju N1.

Ističe da jedini način da Hrvatska pomogne svojim pilotima jeste da se uključi u proces.

– Dakle, ceo niz radnji koje predstavljaju klasičnu advokatsku odbranu treba napraviti u Hrvatskoj, povezati se s kolegama u Beogradu, tamo jednostavno angažovati advokate koji će biti profesionalno plaćeni, država može da snosi taj trošak i obezbedi najbolju moguću odbranu tim pilotima. To je pomoć pilotima, a ove floskule neka se pogledaju u ogledalo i neka pogledaju u istoriju – to neće pomoći našim pilotima u tom postupku – kaže Nobilo.

Hrvatska, ističe, može da kaže da je nekorektno što Srbija u odnosu na Hrvatsku koristi univerzalnu jurisdikciju.

– Ali Srbija ima strašan argument, da 27 godina niko nije istražio ovaj zločin i utvrdio činjenice, pa ako ima elemenata, i procesuiranja. Ne samo to, na zahteve bosanskog tužilaštva, na čijoj teritoriji se sve dogodilo, Hrvatska nije odgovarala. Teško možemo prigovarati Srbima za univerzalnu jurisdikciju kad 27 godina nismo reagovali – ističe hrvatski advokat.

Napomenuo je da se o optužnici Srbije još ništa ne zna i dodao da se tek kada ona bude pročitana može videti za šta tačno Beograd tereti hrvatske pilote.

Smatra da hrvatskim pilotima treba pomoći i pojašnjava da, ako postoje dokazi da oni nisu počinili zločin, neko mora otići u arhive, napraviti istragu, saslušati ljude koji su radili u vazduhoplovnim bazama.

Ako se, kaže, dogodi presuda hrvatskim pilotima u Srbiji, radi se o jednom od najstrašnijih zločina i onda će to biti velika ljaga na Hrvatsku.

– Ako nismo 27 godina to hteli da procesuiramo, onda je to veliki problem za Hrvatsku i za njeno pravosuđe – zaključio je Nobilo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here