Tanjug

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije saopštilo je da je 20. novembra 2023. godine donelo odluku da, u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata.

Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije žali zbog postupanja navedenog diplomate u proteklom periodu, koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusedskoj saradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regionu.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava očekivanje da će Republika Srbija i Republika Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog poverenja, a u cilju ostvarenja zajedničke evropske budućnosti, navedeno je u saopštenju.

Povodom ovog slučaja reagovao je i zvanični Zagreb.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da je iznenađen odlukom srpskih vlasti, dok ambasador Hrvatske u Beogradu Hidajet Biščević nije otkrio zbog čega je srpsko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo Šnajdera personom non grata.

– To je materija koju ne želim da komentarišem, nije nešto u šta bih se ja sada upuštao, kao što bi Englezi rekli „nou koment“ – izjavio je Biščević za hrvatske medije. „I da znam šta je uradio, ne bih smeo reći, ne mogu da ulazim u detalje jer je to van mog delokruga. Bez komentara“, dodao je on.

5 COMMENTS

 1. Nismo mi ni svjesni koliko je prisutna špijunaža hrvata u Srbiji,
  A naravno diplomate iz hrvatske su često kršile diplomatske okvire pristojnosti , to mora da se kazni.

  Sve čestitke
  Zbog ovakvih mjera , da ne zaboravimo Hrvatska uporno gleda da groblja gdje su Srbi sahranjeni uklone
  Uništavaju Ћириличне Споменике ,
  То је најгоре што се може измислити да Србима кажете да их желите избрисати са њихових вјековних огњишта, то је велико зло.

  🇷🇸☦️🇷🇸

 2. ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here