Hrvatski koreni novog nadbiskupa

0

Papa Franja obavio prvo značajnije imenovanje na tlu SAD
 

Čupić je ustoličen na misi u katedrali Svetog Imena kojoj je prisustvovao papinski nuncije Karlo Marija Vigano. Dosadašnji biskup u Spokenu, u Vašingtonu, smatra se pripadnikom umerene struje u Crkvi, a na položaju čikaškog nadbiskupa nasledio je 77-godišnjeg konzervativnijeg kardinala Fransisa Džordža, koji boluje od raka i odlazi u penziju.

 

Blaž Čupić rođen je 19. marta 1949. u Omahi, u američkoj saveznoj državi Nebraski u porodici koja je imala ukupno devetoro dece. Studirao je na američkom Univerzitetu Svetog Tome.

U oktobru 2012. obišao je biskupska sedišta u BiH, a pre toga je posetio i Hrvatsku, pri čemu se podsetio svojih hrvatskih korena, jer mu je deda iz okoline Slavonskog Broda, a baka iz okoline Varaždina.

Korak do kardinala

Čikago je sa više od 2,2 miliona katolika treća najveća dijeceza u SAD i njegov nadbiskup ima važnu ulogu u hijerarhiji američke Katoličke crkve i odnosima s američkim političkim establišmentom.

Čikaški nadbiskupi po tradiciji postaju kardinali, što znači da će Čupić moći da bude deo konklava za izbor Franjinog naslednika na položaju Pape.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here