EPA/Clemens Bilan

Hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović, koja boravi u višednevnoj poseti Kanadi, dočekao je, između ostalih, i Anton Kikaš, inače poznat po neuspešnom švercu oružja u Hrvatsku tokom 1991, preneli su hrvatski mediji.

Portal Dnevnik piše da je Kikaš sada građevinski preduzetnik, a delovao je, kažu, vrlo uzrujano kada su ga novinari pitali o tom neuspelom švercu oružja. Kikaš je, naime, 31. avgusta 1991. Boingom 737 “Uganda airlinesa” s 18 tona lakog pešačkog i protivoklopnog naoružanja sleteo na zagrebački aerodorom, koji se tada zvao “Pleso”.

Plan je bio da oružje leti prema Trstu, međutim ratni avion je sleteo na aerodrom u Ljubljani. Kikaš je bio jedini putnik u tom avionu, a Boing je ušao u tadašnji jugoslavenski vazdušni prostor.
Avion ugandske aviokompanije su presreli lovački avioni JNA, a Kikaš je završio u beogradskom zatvoru.

I upravo je, piše portal, Kikaš bio jedan od okupljenih koji su u Kanadi čekali hrvatsku predsednicu i pratio njeno obraćanje u prvim redovima.

– Nemojte, nemojte, kakav šverc? Nemojte se ljutiti, kakav šverc? To je bila domoljubna misija, stavio sam život na kocku – vikao je Kikaš na reportera Dnevnika Nove TV Mislava Bagu.

Novinar ga je smirio i zamoio da spusti glas jer avion iz Ugande ne dolazi baš svaki dan, a na pitanje da li bi to ponovio, Kikaš mu je odgovrio potvrdno.

– Opet bih napravio isto, kako ne bih kad je u pitanju “Lijepa Naša”, domovina koju ja nosim u srcu i duši celi svoj život – odgovorio je Kikaš.

Prisetio se da su ga isto pitanje pitali i kanadski novinari kad je došao u Kanadu. Tada je naglasio da bi isto napravio i da je Kanada napadnuta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here