Tanjug/AP

Većina regionalnih medija pomno je pratila dešavanja na Cetinju uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Iako je ceremonija obavljena, jučerašnji dan pokazao je da situacija u susednoj zemlji lako može da eskalira i dovede čak do građanskog rata, piše “Jutarnji list”.

Je li mučno i nimalo sveto ustoličenje novog crnogorsko-primorskog mitropolita Joanikija Mićovića u dimu suzavca i snazi pendreka na Cetinju, bastionu crnogorstva, početak završne faze realizacije projekta “srpskog sveta” i poslednja bitka za opstanak nečega što se zove crnogorska država i nacija, piše Jutarnji.hr.

Crna Gora već dugo hoda po rubu pameti, nad ambisom koji je može povući u sukobe nesagledivih posledica i gurnuti u građanski rat. Crna Gora je danas najveći bolesnik Balkana, duboko uzdrmano i podeljeno društvo u kojem jedna iskra može izazvati stravični požar.

Kako kaže Milo Đukanović, Crna Gora je pod agresijom Srbije. Vučić mu je uzvratio da je Crna Gora “uvek bila poligon za napade na Srbiju” i da je ni Đukanović, ni bilo ko drugi neće uspeti pokoriti “kao što ste činili prethodnih 30 godina”.

Posle prošlogodišnje promene vlasti kada su, uz političku logistiku i mentorsku podršku SPC, na izborima pobedile prosrpske opcije, Crna Gora se zaljuljala, a u toj pobedi i srpski režim i podgorička vlast uvideli su šansu “vraćanja bludnog sina” ponovno pod skute Beograda, kao “druge srpske države”.

Eventualnim “padom” Crne Gore menja se cela slika naše regije prema zamisli “srpskog sveta”, a onda nije teško zamisliti da je Bosna i Hercegovina sledeća na tapetu, navodi hrvatski list.

5 COMMENTS

  1. Hrvatski list je komad budale…..
    Laju i neka laju. Posto su oni sada pod juridikcijom Brisela, nebi smili ni da prdeknu da je ovo u Zagrebu odrzano. Onda bi sa najvecim pocastima pomogli ustolicenje novog mitripolita (DA SVI VIDE KAKVA SU ONI DOBRA DRZAVA. DA TAMO VLADA KAKO ONI KAZU DEMOKRACIJA).

    A sada kada su crnogorci budale, hrvati laju i na njih i na srbe….

  2. “Bosna i Hercegovina sledeća na tapetu” А ко пада после Босне и Херцеговине? Хрватска? Не то је немогуће! Хрватска не може да падне ниже оданде где се данас налази. Одавно је пала на дно.

  3. Latini se malo zanijeli
    U bih nema šta da padne jer Drzava Republika Srpska postoji vec skoro 30 godina i pitanje je bukvalno dana kada ce proglasiti nezavisnost…
    Znači cista ustaska pakost ?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here