Tanjug
Gordan Grlić Radman

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je danas da Zagreb podržava evropski put Srbije, ali je istovremeno, povodom izjava ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina, upozorio da taj put “ide i preko Hrvatske”.

Posle izložbe “Lica Evrope”, organizovane povodom Dana Evrope, on je optužio Vulina, koji jeHrvatsku i Kosovo nazvao “braćom po oružju”, da 2promoviše poraženu velikosrpsku politiku”, i da “neutemeljeno prigovara Hrvatskoj koja nikada nije imala aspiracije na tuđu teritoriju niti je tražila reviziju granica”, prenosi Hina.

– Srbija je svesna određenog međunarodnog pritiska kada je u pitanju priznanje Kosova, jer je to realnost, a onda određene frustracije žele projektovati na Hrvatsku – smatra Grlić Radman.

Zapadni Balkan je jedna od dve glavne teme redovnog mesečnog sastanka ministara spoljnih poslova koji se sastaju u ponedeljak u Briselu.

O pitanjima proširenja Evropske unije i procesu stabilizacije i pridruživanja, raspravljaće se i u utorak na sastanku Saveta za opšte poslove, koje čine uglavnom ministri spoljnih poslova ili ministri zaduženi za evropske poslove.

Grlić Radman kaže da je Hrvatska “subjekt” i da će Srbija biti jedna od zemalja o kojoj će zvanični Zagreb na toj raspravi morati dati neko mišljenje.

– Mi nismo zadovoljni stanjem demokratije, stanjem ljudskih prava, borbom protiv korupcije i uopšteno reformama koje se ne sprovode – rekao je on.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je “odgovorna članica NATO-a i EU i sigurno da evropski put Srbije ide i preko Hrvatske”.

Što se tiče ostalih zemalja zapadnog Balkana i njihovim izgledima za pridruživanje EU, kazao je da je to proces na temelju vlastitih dostignuća, izdvojivši pritom Severnu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru.

– Mislim da bi tim redosledom zemlje mogle pomalo ulaziti u EU, ubrzati svoj proces – rekao je hrvatski ministar.

8 KOMENTARA

  1. Nista vi ne odredjujete vi ste suvisni u EU, evo citiram Nemacke novine od pre 7-8 meseci: Jedna mala nebitna drzava pravi nam mnogo problema, samo toliko koliko ste bitni u EU😭😭😭👎👎👎🤮🤮🤮

    • Autoput prolazi ali se sve manje koristi. Bliže je preko Mađarske, možete misliti da se pitate nešto kao i Slovenija ali potonuli ste do dna EU sada je Moldavija za vas taksena marka.

  2. Ako si dosledan čovek držim te za reč.Ako je Croatia ozbiljna zemlja treba svim sredstvima da se suprotstavi ulasku Srbije u EU.Naravno da mi uglavnom ne želimo u tu propast zvanu EU,jer ništa ne bi dobili ,a mnogo bi izgubili.Zato se nadam da si čovek od reči.Ako beš i moramo da ulazimo neka to bude što kasnije,za 30-40 godina.

  3. A ko je rekao da se Vulin pita?!

    Jos ce te da letite naglavacki iz te unije pa stvarajte uniju sa bracom siptarima a glavni grad im Tirana da bude, muahahaha.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime