Hrvatski navijači pod optužbom za ubistvo?

0

Oni su pušteni na slobodu uz kauciju, saopštava melburnski dnevnik, a predstavljaju desno krilo političke propagande. Jedan od njih je na svojoj Fejsbuk stranici postavio istoriju ustaša.

 

Jedan od hravatskih "navijača" u duelu sa obezbeđenjem

 

 

Grupa besprizornih učestvuje u neredima na fudbalskim utakmicama, paleći baklje i uzvikujući etničke uvrede. Hitlerov pozdrav, viđen u Melburn parku u ponedeljak, deo je njihove subkulture. Često se prepoznaju na ulici po oznakama na odeći koju nose.

 

Predsednik Australijsko-hrvatske asocijacije iz Xilonga, Pol Sarić, kaže da "ogavno ponašanje daje lošu oznaku za celu zajednicu".

 

"Ovo nije prihvatljivo i to je problem koji mi kao zajednica treba da rešimo, ali, nažalost, to nije jednostavno“, kazao je Sarić "Xilong advertajzeru".

 

I prošle godine je bio problem sa hrvatskim navijačima

On je prisustvovao otvaranju turnira sa svoje četvoro dece, uzrasta do 10 godina. Svi su bili obučeni u hrvatske boje, ali nisu čuli za probleme sve dok se nisu vratili kući. Kaže da se osećao zgađeno i da sumnja da mladi nisu uspeli da shvate u kojoj meri je to bilo uvredljivo.

 

"To su deca, nemaju više od 15 ili 16 godina i ne mislim da uopšte shvataju šta se dešava“, ističe Sarić.

 

On navodi da bi vođe hrvatske zajednice u Viktoriji trebalo da sednu zajedno narednih nekoliko nedelja i razmotre načine da se prekine ovakvo ponašanje. Istovremeno, ljuti su i ostali teniski navijači koji traže da se huliganima zabrani dolazak na sve sportske događaje.

 

Protest zbog Perove

U Melburn parku održan je miran protest grupe koja se naziva "Australijanci za Palestinu". Oni su se bunili zbog učešća Izraelke Šahar Per na takmičenju, optužujući je da je vojnik "režima aparthejda".

"Herald san" je u utorak, na dan objavljivanja fotografije sa naci-pozdravima, dobio 4.800 poziva čitalaca, od kojih 96 odsto traži da se onima koji prave probleme zabrani pristup. Dnevnik saopštava saznanje da su sada u posmatranje potencijalnih problematičnih osoba i grupa uključeni i pripadnici specijalne policijske jedinice za borbu protiv terorizma.

 

Postoji, naime, bojazan i od rasnog nasilja, sličnog onom od prošle godine, kada su se potukli srpski i bosanski navijači. Ukupno šest osoba izvedeno je pred sud i kažnjeno sa po 500 do 1.500 dolara. Više njih sankcionisano je određenim brojem sati neplaćenog društvenog rada.

 

Policija pripravna

Predstavnik za medije ministra policije Boba Kamerona kazao je da novi zakoni daju policajcima u Australiji veća ovlašćenja da traže oružje na određenim mestima i bez sudskog naloga.
U utorak, dan posle najvećeg incidenta, policija je iz Melburn parka izbacila četiri osobe.
"U celini, zadovoljni smo ponašanjem navijača. Na svakom velikom događaju ima manjih grupa koje prave probleme, ali će naše mere i akcije smanjiti taj rizik“, poručuju iz policije.

 

Sudija King zabrinuta

Sudija Vrhovnog suda Viktorije Beti King kazala je da je zabrinjavajuće da su dva muškarca optuženih za ubistvo, mogla da budu u grupi kojoj je prvog dana zabranjen pristup na Australijen Open. U sredu je tužilac Rejmond Elston kazao na preliminarnom saslušanju u sudu da bi dvojica optuženih za ubistvo mogla da budu učesnici u gužvi, ali da se ne zna koji su.

"Jedan je moguće bio uključen, a ne znam ko su drugi. Ne verujem da će bilo kakva krivična prijava biti izrečena kao rezultat svega“, izjavila je Beti King.
Ona je dodala da je slučaj zabrinjavajući. "Ovo malo brine, jer su oni na slobodi uz kauciju zbog tako ozbiljnih dela.“

Kasnije, u toku godine, osmoro ljudi iz zapadnih pregrađa Melburna, uključujući i jednog maloletnika, izaći će na suđenje pod optužbom za ubistvo. Još jedan, deveti, priznao je krivicu za zločin i on će sesti na optuženičku klupu u martu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here