pixabay.com

Hrvatska Sigurnosno obaveštajna agencija (SOA) u svom poslednjem, sedmom izveštaju za javnost, tvrdi da promovisanje “srpskog sveta” dodatno destabilizuje “osetljive odnose” u regionu.

U izveštaju objavljenom na internet portalu SOA navodi se da “pojedini nosioci državne politike u Srbiji promovišu koncept ‘srpskog sveta’ kao jedinstvenog srpskog političkog naroda, odnosno jedinstvene političke i državne zajednice svih Srba na jugoistoku Evrope u kojoj svi Srbi treba da slede jedan politički smer, onaj službenog Beograda”.

“Promovisanje ovakvih ideja s vrha vlasti u Srbiji dodatno destabilizuje osetljive međunacionalne i međudržavne odnose na jugoistoku Evrope, posebno prema BiH i Crnoj Gori”, navodi se u izveštaju.

Kada je reč o Hrvatskoj, SOA kaže da je ona “sigurna i stabilna demokratija”, ali istovremeno upozorava na rastući ekstremizam i radikalizam dodatno podstaknut pandemijom Covid-19.

Ukazuje se i da su u hrvatskom jugoistočnom susedstvu aktivni nezapadni akteri, a reforme za dostizanje evropskih standarda, kažu, sporo napreduju.

Zaključuje se da je Zapadni Balkan i dalje opterećen nedovršenim procesima stabilizacije i nerešenim međudržavnim i međunacionalnim pitanjima, uz teškoće vezane za, kako se navodi, iskazanu nameru za evropskim integracijama zbog nedovoljno sprovedenih reformi.

Političke prilike u BiH i dalje obeležava unutrašnja politička nestabilnost uzrokovana prvenstveno različitim pogledima konstitutivnih naroda oko budućeg ustavno-pravnog uređenja Bosne i Hercegovine.

Tokom 2020. godine Centar za kibernetičke tehnologije SOA potvrdio je “12 državno sponzorisanih kibernetičkih napada na ciljeve u Hrvatskoj”, ali nije navedeno iz kojih država oni dolaze.

“Ti napadi su usmereni prema pažljivo odabranim ciljevima, koji su prethodno dobro proučeni, a izvršavaju ih državno sponzorisane kibernetičke APT (Advanced Persistent Threat) grupe koje su usko povezane sa bezbednosno-obaveštajnim sistemima pojedinih država”, navodi se u izveštaju.

5 COMMENTS

  1. Ovaj je prolupao ili je slep, zar ne vidi koliko je hrvata napustilo hrvatsku njihovu genocidnu drzavu, sigurno su bili presrecni na radnom mestu, koga nisu imali, cak se i ovi pored mora sele, ako nisu dovoljno blizu

  2. Dobro je da si pomenuo i “popove” i što öišeš ћирилицу, sada će svi poverovati da si Srbin…. 🙂

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here