youtube/ EPP
Hrvatski premijer Andrej Plenković

“Nije na meni da govorim u ime bilo kog lidera koji je učestvovao na video konferenciji EU i ZB, posebno ako dolazi iz susedne zemlje”, uzvratio je u sredu uveče premijer Hrvatske Andrej Plenković na pitanje Dojče velea da li bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da budu više zahvalne za pomoć koju dobiju od EU i da li bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo “da ljubi evropsku, a ne kinesku zastavu”.

Plenković je na konferenciji za novinare, posle video konferencije lidera EU-ZB, na kojoj je učestvovao i srpski predsednik Aleksandar Vučić, rekao da se na sastanku čulo da sve zemlje Zapadnog Balkana žele u EU i ocenio da im samit pomaže da idu u tom pravcu.

– Postoji velika zahvalnost u svim zemljama u regionu za sve što radi EU – rekao je on.

Upitan kako vidi poruke Zagrebačke deklaracije u poređenju sa porukama koje su se čule na samitu 20 godina ranije, kada Hrvatska još nije bila u EU, Plenković je rekao da se vidi napredak i da deklaracija šalje snažnu političku poruku svim zemljama u regionu.

– Doneli smo odluku o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, imamo novu metodologiju i samit u prvih šest meseci mandata novih evropskih institucija i mislim da ne možemo tražiti više – rekao je Plenković.

Na konferenciji za novinare na pitanja novinara iz regiona, ali i šire, odgovorali su i predsednik Evorpskog saveta Šarl Mišel, kao i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Mišel je poručio da postoji jasna evropska perspektiva Zapadnog Balkana.

– Na najvišem nivou delimo mišljenje da postoji snažna evropska perspektiva Zapadnog Balkana – rekao je Mišel i dodao da je najvažnije da se u narednom periodu razvije jasna strategija za region, posebno nakon pandemije Covid-19.

Ursula fon der Lajen je istakla da je vladavina prava kamen temeljac evropskih vrednosti i neophodan uslov za proces pridruživanja i dodala da sve zemlje koje žele u EU moraju nastaviti reforme.

– Vladavina prava je “conditio sine qua non” za proces pridruživanja, tako da refome moraju da se naprave i mora da se pokaže napredak. To važi za svaku zemlju koja želi da bude član EU – rekla je predsednica Evropske komisije.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here