Hrvatski Srbin uhapšen za ratne zločine

0

Tela iz masovne grobnice u Baćinu

 

Hrvatski mediji prenose da je Kovačević, koji već 15 godina živi u Srbiji, uhapšen juče oko dva sata posle podne na graničnom prelazu Hrvatska Dubica na koji je došao pešice iz Kozarske Dubice, pošto je proverom u evidenciji MUP-a Hrvatske utvrđeno da je za njim raspisana poternica.

 

Prema istom izvoru, Kovačević je jedan od 15 osumnjičenih za ratni zločin u mestu Baćin i Cerovljani, kod Hrvatske Dubice, 21. oktobra 1991. godine, odnosno za učešće u ubistvu 56 Hrvata.

 

Hrvatski mediji prenose da je Kovačević bio čuvar Vatrogasnog doma u Hrvatskoj Dubici u koji su dovedeni zarobljeni hrvatski civili. Iz doma su civili odvedeni do reke Une u Baćinu, ubijeni hicima iz automatskog oružja i bačeni u jamu.

 

Kovačević se tereti da je kao stražar koji je učestvovao u privođenju i protivpravnom lišavanju slobode bio na smeni kada su civili dovedeni. Prema navodima optužnice, četvorica prvooptuženih se sumnjiče da su isplanirali i naredili ubistva hrvatskih civila, a ostalih 11 da su kao neposredni počinioci automatskim oružjem pobili 56 civila.

 

Nikola Kovačević je i pre hapšenja više puta dolazio u Hrvatsku.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here