Hrvatski zakon još ne priznaje HPC

0

Grb pravoslavnih Hrvata

 

"Još nismo dobili upit od Hrvatske pravoslavne zajednice, čak i ne znamo jesu li registrovani kao udruženje", rekao je Dubrović za Večernji list.

 

Da bi HPC bila priznata, prema postojećem Zakonu o verskim zajednicama, mora da čeka pet godina i do tada da okupi 500 vernika ili da se na sledećem popisu stanovništva, koji je sledeće godine, deo pravoslavnih vernika izjasni kao vernici pripadnici Hrvatske pravoslavne crkve.

 

Država, raspolaže brojkama da u Hrvatskoj postoji oko 11.400 stanovnika koji su se po nacionalnosti izjasnili kao Hrvati, a po veri su pravoslavci.

 

"Nedavno sam video da se Srpska pravoslavna crkva sve do 1920. nije nazivala srpskom i da toga nije bilo u nazivu, nego da su episkopije nosile imena po mestima i regijama gde su osnovane", rekao je Dubrović.

 

On dodaje da je jedino Grčkoj pravoslavnoj crkvi 1830. kralj dao naziv grčka, a posle 1920. nacionalne nazive dobile su i ostale pravoslavne crkve.

 

Episkop dalmatinski Fotije je konstatovao da je normalno da u demokratskim društvima niču razna udruženja, no da se u slučaju HPZ "radi o nečem drugom i ne tako bezazlenom".

 

"HPZ u svom osnivačkom programu iznosi da ona svoje utemeljenje i istorijsko izvorište ima u Pavelićevoj NDH. Iza NDH, kao što nam je svima poznato, ostali su bezbrojni leševi, jame i logori, gde su najvećim delom pobijeni nevini ljudi, samo zato što su bili druge vere ili nacije", naveo je Fotije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here