pixabay.com
Foto: Ilustracija

Za potrebe opremanja izviđačko-borbenih helikoptera OH-58D(R) Kiowa Warrior hrvatskog Ratnog vazduhoplovstva, nedavno su SAD isporučile rakete AGM-114 Hellfire.

Kako je juče saopštilo Ministarstvo odbrane Hrvatske, time su znatno poboljšane sposobnosti protivoklopne borbe hrvatske vojske.

Od američkog partnera, oružanih snaga SAD, kako je navedeno, nabavljena je serija raketa čime je postignuta potpuna operativna sposobnost OH-58D(R). Nabavkom raketa HRZ je dobilo mogućnost protvoklopne borbe s velike udaljenosti i s velikom verovatnoćom uništavanja utvrđenih ciljeva, danju i noću uz umanjen rizik za posade helikoptera.

Kako piše portal Tangosiks, reč je o sofisticiranoj protivoklopnoj raketi, američkog proizvođača Lokid Martin, koja se na cilj navodi pomoću laserskog snopa (s letelice ili zemaljske stanice za navođenje) i ima mogućnost dejstva u svim vremenskim uslovima, danju i noću. Helikopteri Kiowa Warrior HRZ imaju softversku pripremu za ovaj tip raketa, a obuka pilota za njihovo korištenje već je izvršena korišćenjem vežbovne verzije rakete Hellfire.

Rakete su ugovorene 2017. godine putem programa FMS (Foreign Military Sales) za prodaju američkog naoružanja, vojne opreme i usluga stranim vladama čime su ostvarene značajne uštede u korist Ministarstva odbrane. Tada je saopšteno da će rakete biti isporučene tokom 2020. godine.

Novac za nabavku ovih raketa Hrvatska je obezbedila u septembru 2017. godine, nije objavljeno koliko je raketa nabavljeno ali bi se to moglo proceniti na osnovu vrednosti ugovora u kome je navedeno da rakete vrede oko 3,07 miliona dolara po tadašnjem kursu i to bez PDV-a koji danas iznosi oko 716 hiljada dolara. Cena raketa se u zavisnosti od verzije kreće od 70 do 120 hiljada dolara.

1 COMMENT

  1. Nazalost,vjerovatno su te rakete tehnoloski zastarjele(kao i tomahavk).Oni inace prodaju prevaziđeno oruzje papreno a neznam ciji interes ministar zastupa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here