Hrvatskoj nema mesta u EU dok ne prizna genocid

0

Bivši kanadski ambasador u Beogradu: Džejms Biset

 

On je u autorskom tekstu u bostonskom listu "Kriščen sajens monitor", konstatovao da je Hrvatska ispunila većinu formalnih zahteva za ulazak u EU, i da njen prijem podržavaju Nemačka, kao tradicionalni saveznik, i SAD, koje ohrabruju širenje Unije na jugoistok.

 

"Ipak, postoji još jedan – moralni zahtev – koji Hrvatska, zbog sebe, treba da ispuni pre nego što bude primljena", ističe se u tekstu.

 

"Hrvatska treba da bez ograda i javno prizna svoju ulogu u Drugom svetskom ratu, kao lojalnog saveznika u ostvarenju ciljeva nacista, i svoje revnosno učešće u genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima“, ocenio je bivši kanadski ambasador u Beogradu.

 

"Raštrkana, neodređena i mlitava poricanja, pod maskom izvinjenja, koja je Hrvatska koristila da bi popravila svoj imidž poslednjih godina, se ne računaju. Ta zemlja treba da se uhvati u koštac sa svojom genocidnom ulogom na isti način na koji je to Nemačka učinila sa svojom nacističkom prošlošću", istakao je Biset.

 

Podsećajući da je Skupština Srbije upravo usvojila deklaraciju o Srebrenici, on naglašava da je "vreme da Hrvatska učini isto".

 

"Hrvatska ima dovoljno razloga da se izvinjava za zločine koje je počinila tokom sukoba na Balkanu 1990-ih godina, ali može da počne sa izvinjenjem za masovne zločine iz Drugog svetskog rata", naglasio je autor članka.

 

"Hrvatska mora da se očisti od svoje mračne prošlosti. Sve dok Hrvatska ne nauči da govori istinu o svojoj istoriji, za nju ne bi trebalo da bude mesta u EU", ističe se u autorskom članku u bostonskom listu "Kriščen sajens monitor".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here