Hrvatskoj ni članstvo u EU nije pomoglo

0

Neposlušna Hrvatska: Makroekonomska neravnoteža sve veća
 

Mogućnost korišćenja EU fondova ni druge pogodnosti koje donosi članstvo u EU nisu pomogli Hrvatskoj da zaustavi pad i da promeni trend prema rastu. Ove nedelje će se o tome raspravljati i u Zagrebu, gde stiže Servas Derose, zamenik glavnog direktora opšte uprave za finansijske poslove Evropske komisije, a njegov dolazak je svojevrstan uvod. Inače, reč je o evroslužbeniku koji je bio zadužen i za nadgledanje španskih mera u vreme najveće krize.

 

Kada je pre tri meseca objavila rezultate sprovedenog detaljnog ispitivanja, Komisija je zaključila da u Hrvatskoj postoje “prekomerne makroekonomske neravnoteže za koje je potrebno posebno praćenje i snažno političko delovanje".
 

Vlada Hrvatske je u julu donela mere i rokove za ispunjavanje preporuka, na čemu u zadnje vreme užurbano i radi, pa je možda to razlog zašto u Brukselesu razmišljaju da nadzor odgode do novembra. Iako je vreme tranzicije u EK, to ne utiče na rad službi koje prate kako Hrvatska ispunjava obaveze i postupke u vezi s prekomernim deficitom te preporuke iz Evropskog semestra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here