Nikola Tesla poznat je po brojnim izumima bez kojih savremeni svet ne bi bio ovakav kakav je danas. Zapitajte se da li znate baš sve o njemu? Za početak, rođen je 10. jula 1856. godine. Ovo je deset zanimljivosti o jednom od najvećih svetskih mozgova ikada.

1. Čovek od groma

Zahvaljujući popularizaciji ekoloških tehnologija i novoj ere električne energije, ovaj vizionar ponovo je dosegao mesto koje je zaslužio. Šta reći o čoveku koji se rodio za vreme oluje i izmislio neizmeničnu struju?

Nikola Tesla se rodio otprilike u ponoć između 9. i 10. jula 1856. Prema priči koju prepričava njegova porodica, babica je posegnula rukama u vazduh i u panici rekla „Ovo dete biće dete tame“, na šta je Teslina majka odgovorila: „Ne, biće on dete svetlosti“.

2. Muzej Nikole Tesle u SAD-u finansiran je zahvaljujući stripu

Teslin toranj, odnosno „Wardenclyffe“ restauriran je zahvaljujući intervenciji najvećih obožavalaca njegovog života i dela. U maju prošle godine zgradu je otkupio Centar za nauku Tesla za oko 1,3 miliona dolara. Sredstva je donirala popularna stranica za javno finansiranje „IndieGoGo“. Organizator i glavni pokretač kampanje je Metju Inman, ilustrator poznat po onlajn stripu „Oatmeal“.

3. Bio je zagriženi ekolog

Nikola Tesla je, sudeći prema rečima njegovih savremenika ‘bio jako zabrinut zbog činjenice da ljudi prebrzo troše resurse naše planete, što ga je nateralo da se bavi obnovljivim izvorima energije’.

Tesla je stoga odlučio da proučava načine izvlačenja prirodne energije iz zemlje i vazduha. U svojoj laboratoriji stvorio je veštačku munju i zabeležio razliku potencijala između Zemlje i predmeta visoko u vazduh.

4. Tesla je koncipirao tehnologiju pametnih telefona još davne 1901.

Tesla je imao zaista izvrsne ideje, ali retko kad ih je uspeo sprovesti u delo.

U trci za razvijanje transatlantičkog radija piše autor i profesor Bernard Karlson, Tesla je poslovnom partneru J.P. Morganu predstavio nove načine instantne komunikacije – slanje stanja na berzi i kratke telegramske poruke.

On bi svaku poruku putem cevi primio u laboratoriju, gde bi ih potom kodirao i pridružio izabranoj frekvenciji.

Tu bi frekvenciju odašiljao prema uređaju koji stane u ruku. Drugim rečima, Tesla je indirektno osmislio smartfon i bežični internet. Impresivno, zar ne?

5. Uspeo je da isprepada Marka Tvena

Postoji poznata legenda o tome da je Tesla u laboratoriji u Menhetnu imao funkcionalni stroj za zemljotrese koji je mogao da protrese njegovu zgradu te je, navodno, tokom jednog eksperimenta skoro srušio celi kvart.

Teslin uređaj, navodno, nije bio stroj za potrese, već oscilator frekvencija. Klip smešten ispod platforme u labosu stvarao je ogromnu buku i potres tokom eksperimentisanja.

Naselje, navodno, nije uspeo da sruši, ali ono što mu je pošlo za rukom je da ‘uplaši Marka Tvena’. Tven je, naime, bio naširoko poznat po probavnim poteškoćama. Jednog dana Tesla, koji je Tvena upoznao u klubu za gospodu, odlučio autora pozvati u svoju laboratoriju.

Tvenu je rekao da stane na platformu i okrenuo prekidač. Nakon 90 sekundi, Tven je skočio s platforme i brzo otrčao u obližnji WC.

6. Poludeo bi svaki put kad bi video bisere

Svaki put kad bi Tesla video bisere, oni bi u njemu stvorili toliko gađenje da nije mogao razgovarati sa ženom koja bi ih nosila.

Kad god bi njegova sekretarica došla na posao s biserima oko vrata, poslao bi je kući. Niko ne zna zbog čega je imao takvu averziju prema tom nakitu, ali poznato je da je imao vrlo specifični ukus za stil i estetiku.

Tesla je, tvrdi profesor i autor knjige ‘Tesla: Naučnik električnog doba’ Bernardu Karlson, imao vrlo čudan ukus. Toliko da je tokom svake večere nosio bele rukavice te se smatrao ‘vrlo fino obučenim muškarcem’. Svaka njegova fotografija je, očekivano, bila snimljena kako bi uhvatila njegovu ‘dobru stranu’.

7. Tesla se panično bojao mikroba, a imao je fotografsko pamćenje

Tesla je bio poznat po fotografskom pamćenju. Znao je da upamti slike u knjigama i koristiti ih kao temelje za svoje izume.

Takođe je navodno mogao vizualizovati u tri dimenzije čime je suzbijao noćne more koje su ga proganjale od malih nogu.

Zbog ovoga je postao praktično mitološka figura u popularnoj kulturi. Takođe je, tvrdi Karlson, gajio veliki strah od bakterija.

Razlog ovome bila je kolera od koje je, kao mališan, skoro nastradao.

8. Napravio je toranj koji izvlači struju iz vazduha

Njegov izum je 56 metara visok toranj na Long Ajlendu, a plan mu je bio da izvlači struju iz vazduha i da je šalje primaocu kroz zemlju.

Na žalost svih nas, projekat nije doveden do kraja, a 1917. godine toranj je bio srušen. Krivci su bili investitori koji su nakon havarije hteli da pokradu što više Teslinih izuma.

9. Neki Teslini izumi postali su državne tajne

Nakon što je 1943. umro, Kabinet za vlasništvo stranaca uzeo je sve njegove stvari.

Većina njih završila je u rukama Tesline porodice od kojih je velik broj prebačen u Teslin muzej u Beogradu.

Neki dokumenti, doduše, još stoje skriveni i zatrpani u arhivama američke vlade.

10. Hteo da osvetli celu planetu

Ekscentrični naučnik bio je uveren da može osvetliti Zemljinu atmosferu, rasteravši tamu i stvorivši novu eru večne svjetlosti.

Tesla je razvio teoriju da gornja atmosfera sadrži gasove koji mogu da provode električnu energiju visoke frekvencije koja bi, da je sve pošlo kako treba, stvorila ‘noćno svetlo za celu planetu’.

Pročitajte i „Dan nauke“ i proslava Teslinog rođendana

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime