Amerika je ukinula zabranu poslovanja između američkih i kineskih kompanija tako da je Huavej neometano nastavio da koristi Android. Međutim, kineski gigant već uveliko radi na razvoju svog operativnog sistema koji bi trebalo da bude znatno brži i pouzdaniji od Guglovog.

U intervjuu koji je dao za francuski magazin Le Point CEO i osnivač Huaveja Ren Zhengfei rekao je da će HongmengOS, kako je ime njihovog operativnog sistema, biti ne samo brži od Androida, već i da će podržavati znatno veći broj aplikacija. Ujedno koristiće se, kao što je u startu bilo i planirano, i za podršku ruterima, tabletima, računarima pa i data centrima.

Ren je govorio i za “Finacial Times” o tome koliko je kompanija pretrpela zbog zabrane koju je Tramp uveo početkom maja.

– Sveukupno naše poslovanje nije bilo previše pogođeno jer smo sami još ranije dovoljno razvili proizvodnju čipova, što je najnapredniji i najvažniji deo našeg biznisa. Za manje komponente takođe imamo program i vrlo brzo radimo i na njima, a uz to uvek je opcija da koristimo i komponente drugih kineskih proizvođača – rekao je on.

Tema razgovora bila je i 5G mreža koja je, kako se puno nagađa, jedan od razloga zašto se Huavej našao na udaru američke zabrane. Kako kaže Ren, uveren je da će njegova kompanija i dalje biti prvi izbor za većinu kada je u pitanju ova inovacija.

Kako kaže, očekuje se da 136 zemalja koristi njihovu 5G opremu širom sveta. Prema pisanju The Observera u Britaniji svi operateri koriste upravo njihovu opremu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here