EPA/Mauritz Antin
Foto: Ilustracija

„Huavej“ je pronašao način da povrati „Guglove“ servise na svojim „pametnim telefonima“.

SAD su u maju „Huavej“ uvrstile na crnu listu zbog navodnih aktivnosti koje su ugrozile nacionalnu bezbednost. Istovremeno, „Huaveju“ je onemogućeno da koristi „Gugl“ servise, uključujući i „Android“ operativni sistem. „Huavej“ je tako izgubio mogućnost upotrebe „Guglovih“ mapa, plej prodavnice, dži-mejla itd.

Zbog svega navedenog, telefoni Mejt 30, koje je kompanija lansirala nakon uvođenja američkih sankcija, izašli su na tržište bez „Guglovih“ aplikacija.

Za kineske korisnike njihovo odsustvo nije problem, ali bi moglo biti ključni faktor za strane kupce.

Međutim, kineski proizvođač je pronašao način da instalira „Gugl“ servise na svoje nove uređaje.

Kako je „Huavej“ prevario „Gugl“

„Huavej“ je odavno najavio lansiranje ’Honor‘ 9Ks u Evropi. Međutim, evropska verzija smartfona ima procesor različit od kineske verzije, što mu je omogućilo da praktično izbegne američke sankcije.

U Kini, Honor 9Ks ima Kirin 810 procesor, a za evropsko tržište opremljen je procesorom Kirin 710.

Zamena procesora omogućila je kompaniji da sertifikuje evropski Honor 9Ks kao raniji model koji još nije sankcionisan. Kao rezultat toga, Honor 9Ks ima pristup „Guglovim“ servisima.

Pokazalo se da se tehnički broj evropskog modela Honor 9Ks podudara sa tehničkim brojem potpuno različitog pametnog telefona, Huavej P Smart Z, koji je sertifikovan u maju 2019. godine.

​Oba modela imaju mnogo toga zajedničkog: Kirin 710F procesor, ekran od 16,7 inča, skener otiska prsta na zadnjoj strani i bateriju od 4000 mAh. Međutim, postoje i značajne razlike: specifikacije kamere, postavke memorije i izgled.

Kineski proizvođač je uspeo da prevari „Gugl“ zbog činjenice da kompanija ne proverava kompletan hardver tokom procesa sertifikacije. Ispitivanje se vrši prilično selektivno, proveravaju se samo ključne komponente uređaja koji se testiraju u odnosu na one koje je proizvođač najavio prilikom prijave za licencu.

Na ovaj način se kamere i integrisana memorija ne smatraju ključnim komponentama, pa je Honor 9Ks dobio licencu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here