Humani mališan (7) iz Kanade siročićima u Kragujevcu

0

Nezaboravno druženje: Dimitrije Galić u Prihvatilištu u Kragujevcu
 

Dimitrije je "prelomio" da mora toj deci da pomogne jer mnoga od njih nemaju mamu i tatu kao on. Njegova majka Katarina kaže da je njen sin pre nekoliko meseci poželeo igračku "lego death star", koja košta 500 kanadskih dolara. Za skupu igračku morao je i sam da se potrudi, pa je dobio "zadatak" da i sam nađe način da zaradi deo novca.

– Odmah je počeo da radi kućne poslove, prebrisao bi pod, grabuljao lišće, skupljao granje po dvorištu, pakovao oprane sudove iz mašine. Za to smo mu plaćali, ali nije baš bio zadovoljan. Mislio je da novac može brže da zarađuje. Kada se mom bratu rodio sin, otišli smo u Njujork kod snajine familije. I tamo je Dimitrije pravio natpise za vrata i crtao stripove koje je prodavao familiji. Jedno veče je slikao po narudžbini, a mi smo kupovali. I tada mu je sinula ideja – objašnjava Katarina.

Kada se porodica vratila u Kalgari, Dimitrije je majku pitao kako može da zaradi još para. Rekla mu je da možda može da učestvuje kao ulični umetnik na festivalu koji se u to vreme održavao. Pozvali su organizatore, pitali može li da se kupi dozvola za dete od sedam godina, i tako je sve počelo.

 

Upravo u to vreme desile su se poplave u Srbiji. Dimitrijevi baba i deda s tatine strane su "zarobljeni" na potkrovlju kuće dva dana. Sve im je bilo uništeno. Dimitrije je tog dana saopštio majci:

 

– Mama, ja sam danas rekao učiteljici da imam nešto da kažem i onda sam svima ispričao šta se desilo, da su se dedi i babi udavili pilići u poplavi i da ću početi da sakupljam donaciju za njih. Podržala sam ga. Nekoliko dana uoči festivala, Dimitrije je

Ima vremena za igračke

Na pitanje kako će sada kupiti dugo željenu skupu igračku, Dimitrije odgovara sa osmehom.
– Ko je šiša! Kupiću je kad porastem. Nema veze, već su izašle nove igračke, a ja ću opet nešto smisliti da radim, pa ću zaraditi. Nije u redu ja da kupim igračku, a neko dete nema za hranu. Imaću ja druge igračke, a i da nemam, ja imam mamu i tatu, a deca u Prihvatilištu nemaju – kaže mališan.

rekao da neće kupiti igračku, već će kompletnu zaradu pokloniti – seća se Katarina Galić.

Tata Duško i majka Katarina dečaku su obezbedili stočić, boje i papir i Dimitrije je počeo svoj umetnički dan. On kaže da najviše voli da crta životinje, ali da je tog dana za decu Srbije crtao po narudžbini.

– Napisao sam na papiru da poklanjam svoje crteže, a oni koji žele mogu da ostave donaciju za decu iz Srbije. Najviše su mi crteža kupili roditelji mojih školskih drugova i ja sam im na tome mnogo zahvalan. Kupovale su i kolege moje mame i tate. Dve devojke su dale novac i rekle mi da lepo crtam i da sam sladak – priča Dimitrije.

Zaradio je oko 200 dolara. U međuvremenu je saznao iz razgovora majke i oca da je Prihvatilište u Kragujevcu pred zatvaranjem. Kada je Dimitrije došao kod bake Mire u Kragujevac, prvo je hteo da ide u Prihvatilište.

– Žaklina Ilić iz Prihvatilišta mi je rekla da im najviše treba veš za dečake i devojčice, gaćice i majice. To smo i kupili za novac koji je Dimitrije prikupio. Zajedno su crtali, a dobio je sliku na kojoj piše "Volimo te, Dimitrije". Morala sam sada da mu obećam da ću ga sledeće godine ponovo voditi tamo, jer želi da u Prihvatilištu ostane ceo dan – kaže dečakova baka Mira.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here