EPA/Christopher Pike
Novak Đoković

Srbija se pred već skoro 800.000 posetilaca predstavila ne svetskoj izložbi Ekspo u Dubaiju, lepotom i znanjem, naprednim visokim tehnologijama, naukom i sve snažnijom privredom primamljivom biznismenima sveta za saradnju, a sada i humanošću. Novak Đoković i njegova supruga Jelena oduševili su prisutne u našem paviljonu inovativnim programima svoje humanitarne fondacije u podsticanju srećnog i naprednog detinjstva.

Novak, koji se već na aerodromu u pratnji supruge i dece Stefana i Tare pozdravio s našim ljudima iz Dubaija, obišao je paviljon Srbije, pa je i pokazao zavidno umeće u nekim kompjuterskim igricama. Potom je učestvovao u predstvljanju 15-godišnjeg rada fondacije.

Posetioci iz svih delova sveta uživali su u druženju Đokovićima i u razmeni mišljenja i preporuka. Posebnu pažnju dobila su dva noseća programa Fondacije. Prvi je “Podrška, ne perfekcija”, koji prepoznaje važnost uloge roditelja i staratelja i osnažuje ih da budu što bolji gradeći međusobnu mrežu podrške. Drugi program, “Putem šampiona”, ima za zadatak podršku i edukaciju roditelja čija se deca bave sportom.

Organizovana je radionica u kojoj su učesnici razmenili ideje, savete i preporuke. Istaknuto je da savršen roditelj ne postoji, kao i da se sve može odložiti, osim ljubavi koja se pruža detetu. Takođe, da je svako dete šampion bez obzira na buduću karijeru, a da sport pre svega treba da predstavlja igru i zdrav način odrastanja.

Na udobnom pirotskom jastučetu, Novak je istakao da postoji pogrešno shvatanje pojma šampion.

– To nije samo osoba koja drži trofej. Onaj ko je pronašao svoju svrhu i identitet i i oseća se ispunjeno i srećno, jednako je šampion na svoj način. Ja imam sreću da se bavim sportom koji volim, ali i da uživam u radu s decom, što sam uvek želeo. I osećam se ponosnim time ko sam i da budem gde sam. Za mene je to uspeh i zato sam šampion – rekao je Novak.

On je istakao da su deca najvažnije bogatstvo i resurs planete, te da je zato važno stvoriti okruženje koje podržava njihov razvoj.

– Možda mislite da bih želeo da nateram svog sedmogodišnjeg sina Stefana da igra tenis. Međutim, ja želim da to bude prirodno. Stefan igra svaki dan sa sinom mog prijatelja. I gotovo sva deca koja uzmu teniski reket to čine zato što vole sport, a ne da zarade novac – rekao je Novak.

On je istakao da društvo vrši preveliki pritisak na pojedinca i prebrzo da sudi o uspehu samo po blistavim dostignućima, često odbacujući napore neopevanih heroja u tom procesu. Takođe, da društvo smatra neuspešnim one koji nisu zaradili bogatstvo ili nisu među 10 najboljih u svojoj oblasti. Zaključio je da je to veliki problem s kojim se kolektivno suočavamo u ponašanju prema ljudima.

Otvoreno 50 vrtića

Posebno je naglašeno da je misija Fondacije Novak Đoković da menja svet nabolje ulažući u rani razvoj i da svakom detetu pruži podjednake šanse za bolju budućnost. U godini jubileja, 15 godina od osnivanja, Fondacija za sobom ima 50 otvorenih vrtića i 50.000 dece kojoj je pružena pomoć.

Vratiću se u Australiju

Novak Đoković je istakao da se Melburna seća po lepim stvarima, uprkos poslednjih neprijatnosti.

– Imam lepu vezu sa ljubiteljima tenisa i uopšte s narodom u Australiji, a rezultati koje sam ostvario u Melburnu najbolje govore kako se osećam tamo. Naravno da je sve ovo što se događalo bilo potpuno neočekivano i to je teško zaboraviti, ali ja prosto želim da se vratim u Australiju, da ponovo igram na “Rod Lejver” areni, koja je moj najuspešniji teren u karijeri – rekao je Novak.

On je istakao da je pratio i poštovao pravila u hotelu Park, zapravo australijskom imigracionom centru.

– Uslovi su bili teški, ali morao sam to da prihvatim. Mojih sedam dana nisu ništa u poređenju s ljudima koji su tamo devet godina. To je globalni problem i nadam se da ćemo svi moći da nađemo bolje rešenje, jer ipak su to ljudi koji zaslužuju krov nad glavom i osnovna prava. Ja ću se potruditi da nađem način na koji mogu da im pomognem. Nije moja pozicija takva da mogu da utičem na politiku bilo koje zemlje, ali odrastao sam u Srbiji devedesetih godina, gde je bilo puno izbeglica koje nisu imale ni hranu na stolu, čak ni vodu za piće. I danas ima puno takvih ljudi, ne samo u Australiji već širom sveta, pa i kod nas u regionu – rekao je Novak.

Znanje za dobrobit najvećeg blaga

U ime Vlade Republike Srbije i našeg paviljona na Ekspou 2020 u Dubaiju, radost zbog gostovanja Fondacije Novak Đoković podelila je Ana Ilić, viša savetnica predsednice vlade.

– Izuzetno sam ponosna što je Paviljon Srbije ugostio Fondaciju Novak Đoković i što smo sa gostima iz celog sveta, na mestu koje je trenutno globalni centar inovacija i progresivnih ideja za dobrobit naše civilizacije, podelili su utiske i znanje o najvažnijim temama, poput odgajanja i vaspitanja mladih generacija, budućih lidera i šampiona. Danas su roditelji iz celog sveta u našem Paviljonu mogli da saznaju pregršt praktičnih saveta i ideja koji donose dobrobit onom najvrednijem što imamo, a to su svakako naša deca – rekla je Ana Ilić.

Svetska izložba Ekspo u Dubaiju, prva je koja se održava u arapskom svetu. Počela je 1. oktobra prošle godine i trajaće do 31. marta ove godine. Na izložbi učestvuje više od 190 zemalja iz celog sveta.

Srbija se predstavlja pod modernim brendom nacionalne platforme Srbija stvara, a tema nastupa glasi “Srbija stvara ideje: Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost”.