SPOJI
Dobili materijal za kupatilo: Porodica Stojković

Uprkos tome što je 2020. godina bila za celu planetu jedna od najgorih, članovi Srpske pravoslavne omladine iz Inzbruka (SPOJI), ipak su uspeli da po 20. put organizuju humanitarnu akciju na Kosovu i Metohiji. Doduše, zbog pandemije korona virusa isporuka pomoći ugroženim familijama je kasnila i nije bilo mogućnosti da se lično uruči, ali na kraju sve je ispalo kako treba, iako je umesto u decembru prošle, tek u februaru ove godine sve završeno kako je planirano.

Ovih dana je javnosti detaljno predočeno koliko je sredstava prikupljeno, koliko utrošeno, kome su i na koji način pomogli. Navodi se da je pomoć dobilo sedam porodica sa ukupno 13 dece i Narodna kuhinja, a u tu svrhu je utrošeno 11.245,60 evra. U SPOJI su ponosni na brojne prijatelje koji su im pomogli u jubilarnoj akciji u južnoj srpskoj pokrajini.

– U prethodnih 10 godina ostvarena je saradnja sa mnogim bratskim organizacijama i pojedincima, što se pokazalo i te kako važnim i korisnim pogotovo od trenutka kada je korona u potpunosti promenila svakodnevicu. Ovoga puta najviše pomoći je stiglo od dobrotvorne organizacije Eparhije raškoprizrenske “Majka devet Jugovića” i bratstva manastira Visoki Dečani. Dodatno smo im zahvalni jer i njima samima je bilo teško da zbog pandemije isporuče pomoć ali su pre svega velikom požrtvovanošću olakšali život najugroženijima – kaže za “Vesti” Vladimir Vlajić, jedan od osnivača organizacije iz Inzbruka.

Podrška za gradnju kuće: Simićima obezbeđen građevinski materijal

Prvi deo prikupljanja sredstava za 20. akciju završen je u rekordnom roku, od 28. juna do 28. jula 2020. godine i za tih meseca dana zahvaljujuću pomoći više od 160 donatora, sakupljeno je 11.488,35 evra.

– Od prikupljenog novca bilo je neophodno kupiti sredstva i isporučiti ih ugroženim familijama. Tu je ključnu ulogu odigrala bratska organizacija “Majka devet Jugovića”, čiji su članovi od kraja avgusta do kraja septembra isporučili pomoć za tri porodice i Narodnoj kuhinji. Prvo je pomognuta porodica Stojanović iz Novog Naselja, u kojoj žive Radojče (47), Nataša (42) Jovan (19), Dušan (16) i baka Dunja (71). Radojče radi kao portir u školi i uz njegovu skromnu platu jedino primanje im je još minimalna penzija njegove majke Dunje.
Prvi put su zatražili pomoć neke humanitarne organizacije. Stojanovići su dobili novu PVC stolariju vrednosti 1.000 evra kako bi imali bolju izolaciju u kući. Obezbeđena su i sredstva
da se familiji Stojković iz Kusca opremi novo kupatilo. Tako su: Slobodan (31) Jelena (24) Dragan (25), Marko (29) i Andrej (1) sa roditeljima Zlatkom (55) i Javorkom (55), rešili jedno veoma važno pitanje. Treća familija koja je u pomenutom vremenskom periodu pomognuta bili su Simići iz Vrbovca, Dalibor (37) i Sanja (33) sa sinom Andrejom (13). S obzirom na to da imaju skromna primanja nisu mogli da nastave gradnju kuću pa im je obezbeđen građevinski materijal u vrednosti 1.000 evra.

Za korisnike Narodne kuhinje kupljeno je 564 kilograma pasulja

Posle ove tri familije za korisnike Narodne kuhinje u Prekovcu je kupljeno 564 kilograma pasulja u vrednosti od 1.240 80 evra. Otkako SPOJI pomaže najugroženije  porodice, pogotovo u Metohiji, ogromna pomoć stizala je od bratstva manastira Visoki Dečani.

– Zaista imamo ne samo bratsku pomoć od bratstva Visokih Dečana na čelu sa ocem Savom Janjićem, nego dodatnu podršku na čemu smo im od srca zahvalni. Nadamo se da će biti još prilike da sarađujemo i da se uskoro sretnemo. Zahvaljujući njima tokom jeseni prošle godine dostavljena je pomoć u vrednosti od 6.503 evra – dodaje Vlajić.

Micići iz Velike Hoče

U ovoj akciji porodici Žukarić iz Velike Hoče, Aleksandru (34) i Milki (29) sa decom Magdalenom (7), Ognjenom (6) i Vukanom (1) obezbeđeni su zamrzivač, šporet na drva i garnitura. Niko od Čukarića nije zaposlen, a Aleksandar je jedno vreme radio u manastiru Visoki Dečani ali je morao da prestane zbog virusa korona. Njima organizacija Srpski centar iz Beča, gradi kuću.

– Žalimo što u 2020. godini nismo kao uvek do sada uspeli lično da obiđemo porodice i uručimo im pomoć, ali važno je da je sve realizovano. Verujemo da ćemo u ovoj godini obići sve familije kako bi smo se lično uverili u to da su završeni radovi i pomoć namenski iskorišćena. Znajući da je podrška svih nas i dalje potrebna našem narodu na Kosovu i Metohiji u SPOJI želimo još jednom da zahvalimo bratskim organizacijama, bez čije pomoći i podrške bi isporuka pomoći išla daleko teže kao i svim donatorima na njihovoj pomoći i ljubavi prema onima kojima je pomoć najpotrebnija – poručio je jedan od idejnih tvoraca SPOJI. Vlajić se nada da će i ubuduće moći da računaju na podršku donatora.

Završavajući još jednu uspešnu misiju, članovi SPOJI pozivaju sve koji su u mogućnosti da nastave da pomažu uz tradicionalni pozdrav “Kako radili, tako nam Bog pomogao”.

Čukarićima iz Velike Hoče kupljeni zamrzivač, šporet i garnitura

Doniranje na tri načina

Dobrovoljne priloge za pomoć socijalno ugroženim porodicama moguće je uplatiti tokom svih 365 dana u godini. Doniranje je moguće na tri načina.

1) SPENDENKONTO – EU & Schweiz (ohne Spesen) Jugendverein SPOJI
IBAN: AT48 2050 3033 0067 8129
BIC: SPIHAT22XXX
Zweck: Spende Familien in HR / SRB / KiM / Tirol …

2) PAY PAL DONATE (troškovi/Spesen: 3,40% + 0,35€): www.spoji.link/paypal/donate

3) FACEBOOK DONATE (bez troškova/ohne Spesen) to se može učiniti putem linka https://spoji.link/FB/donate

Micići dobili peć

U Velikoj Hoči živi i višečlana porodica Micić. Ljubiša (57) Daliborka (43) sa decom Aleksandrom (24), Nikolijom (22), Jelenom (18) i Julijom (6), žive zajedno sa bakom Radmilom i dedom Sinišom u zajedničkom domaćinstvu. Radmila i Siniša su bili žrtve martovskog pogroma 2004. godine i niko od njih nije zaposlen. Dobijaju oko 230 evra socijalne pomoći i dečjeg dodatka mesečno od Srbije. Bolest majke Radmile otežava svakodnevicu, a njima je obezbeđena peć za grejanje u vrednosti od 1.200 evra.

Za bolju izolaciju kuće: Stojanovići dobili novu PVC stolariju

Zahvalnost i “Vestima”

– Da bi se prikupila sredstva neprocenjivo su nam svojim javnim pozivima prvo pomogli sportisti, a ideja o njihovom uključivanju je stigla od naših prijatelja iz Invenies trening centra u Petrovcu na Mlavi. Raduje nas što su se po ko zna koji put odazvali glumci i druge brojne poznate ličnosti iz raznih oblasti, institucije i mediji – dodaje Vlajić.

U SPOJI zahvalni su glumcima Vesni Stanković, Jeleni Puzović i Viktoru Saviću, košarkašu Tadiji Dragićeviću, fudbalskom treneru Vladimiru Jankoviću, fudbalerima Ognjenu Koromanu, Ivanu Gvozdenoviću, Milanu Stojanoviću, Marjanu Markoviću, fudbalskom klubu Partizan, olimpijcu Milanu Grahovcu, pevaču Ivanu Kukolju Kukiju, novinarki Jasni Đurović sa TV Prva, voditelju Stefanu Popoviću, igraču američkog fudbala Talinu Vajzu, grupi Kosovski božuri, sportskom novinaru Dimitriju Nišaviću, Feđi Dimoviću iz grupe Beogradski sindikat. Zahvaljujući i brojnim medijima: “Vestima”, Radio Televiziji Srbije, TV Hram, portalima Naši u svetu i Rasejanje info, Srpskom kulturnom udruženju Sloga iz Upsala u Švedske, Bavarsko-srpskom akademskom forumu iz Minhena.

Precizni podaci

Precizno i tačno, kao i u prethodnih 19 humanitarnih akcija, iz SPOJI su saopštili sve podatke i o 20. akciji. Ukupna vrednost pomoći bila je 11.245,60 evra. Putni troškovi (gorivo, putarina i osiguranje) za kontrolnu posetu u 2021. godini su iznosili su 150 evra. Bankarske obaveze oko prenosa novca iznosile su 39.30 evra. Ostatak sredstava od 56,95 evra ostaje u Fondu SPOJI za Kosovo i Metohiju.

U novoj štali Đurića i pet ovaca

Đošići donaciju ustupili Đurićima

Uručena je pomoć i šestočlanoj familiji Đurić iz Osojana. Nikola (22) i Slađana (20) i mali Damjan (2) žive sa Nikolinim roditeljima, tri brata i sestrom u zajedničkom domaćinstvu i niko od njih nije zaposlen, a dobijaju minimalnu pomoć države Srbije. Nedavno im je zahvaljujući organizaciji Srbi za Srbe izgrađena štala, a od sredstava, koja su prikupljena preko SPOJI, obezbeđen je dodatni građevinski materijal u vrednosti od 1.498 evra. Zahvaljujući tome mogu da se bave stočarstvom. Đurićima je nesebično pomogla porodica Đošić iz Tučepa. Đošićima su krajem jula 2020. vukovi zaklali 23 ovce. Članovi SPOJI su planirali da im se za 750 evra kupi pet ovaca. U međuvremenu su bratske organizacije Fondacija Delije i Svi za Kosmet Đošićima kupile 18 ovaca, a Ljubiša Đošić je sredstva SPOJI, ustupio Đurićima i njima je kupljeno pet ovaca.

– Zaista predivan gest familije Đošić koja nam je dala dodatni motiv za sve što radimo. Kada vidite slogu u teškim uslovima života onda ne žalite truda da bi pomogli takvim ljudima – ocenjuje Vlajić.

Imaće svoj dom: Dubići sa ocem Jovanom na mestu gde će graditi kuću

Leonid i Jasmina imaju plac

Mladi bračni par Dubić, Leonid (29) i Jasmina (23) su se nedavno venčali i očekuju prinovu. Doskoro su živeli kod Leonidove majke, braće i sestara u selu Lukavac, ali zbog nedostatka prostora privremeno su se preselili u Osojane u mali stan. Leonid je bez posla, a želja mu je da se bavi poljoprivredom dok Jasmina studira pedagogiju i radi kao učiteljica u Osnovnoj školi Osojanu i ima platu 250 evra. Ministarstvo za povratak želi da im gradi kuću, a uslov je da imaju plac. Dubići su našli zemljište u vrednosti od 4.500 evra, a kako bi ga kupili podigli su kredit od 2.500 evra. Za njih je obezbeđen ostali deo novca od 2.000 evra kako bi ostvarili svoj san i ostali u Metohiji, ali nažalost zbog pandemije koronavirusa vlasnik placa nije mogao da dođe i potpiše ugovor jer živi u Sloveniji. Ipak vredni članovi SPOJI sa prijateljima i bratskim udruženjima su na kraju rešili i ovaj problem krajem februara ove godine. Napravljeno je punomoćje tako da su Dubići konačno dobili potpis za kupovinu placa, za šta im je uručeno 2.000 evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here