Humanost na crnoj listi

0

Marijana Milosavljević, novinarka nedavno je svojoj prijateljici i koleginici Ivani Stanković darovala bubreg za transplantaciju obavljenu u Turskoj
 

Kao donator organa, Marijana ima pravo na isplatu punog iznosa plate za vreme bolovanja, koji treba da joj isplati Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Iz Fonda se "brane" tvrdnjom da nisu na vreme dobili adekvatnu dokumentaciju od Marijane i njenog poslodavca, što ona demantuje.

 

Ni da pocrvene

RFZO čeka potrebnu dokumentaciju jer ne može da postupa mimo Zakona, odgovorio je Fond na prozivke javnosti. Marijana kaže da Fond "svaki put menja priču a da ne pocrveni".

– Pre mesec dana vratili su zahtev iz procedure zbog pogrešne šifre moje doktorke, što je odmah ispravljeno. Drugi put, navodno, moja zdravstvena dokumentacija nije bila dovoljna, a imala je 30 strana i sadržala čak i dokumentaciju Ivane Janković. Danas izmišljaju treći razlog – rekla je za "Blic" Marijana.

Fond se sa svojih 200 filijala i ispostava širom Srbije, u kojima je zaposleno više od 2.400 ljudi, javno hvali informacionim sistemom koji obuhvata 2.205 računara i 305 servera kroz koje mesečno prođe preko 35 miliona podataka. Među tolikim podacima, eto, izgubili su se Marijani, žene koja je rizikovala svoj život da bi spasla Ivanin.

Fond će opet da se pravda ocenom o zlonamernim medijima i kuka kako je "stalna meta satanizacije, diskvalifikacije i zloupotreba u političke svrhe". Kad je nedavno bio javno prozvan zbog povećanja plata, dr Momčilo Babić, prvi čovek Fonda, branio se istom argumentacijom kao i slučaju ćerke guvernerke Jorgovanke Tabaković koja je na teret Fonda svakog dana službenim automobilom iz Novog Sada dolazila u Beograd na predavanja. Babić je, naime, rekao da je sve u skladu sa zakonom i drugim pripadajućim propisima.

– Moja ćerka Milena je doktor stomatologije, radi u RFZO, prošla je sve stepenike i sada radi kao pomoćnik direktora Filijale za Južnobački okrug. Za to ju je kvalifikovalo njeno obrazovanje, rad i zalaganje – navela je odgovarajući u pismu na javne prozivke Jorgovanka Tabaković.

Marijana Milosavljević je diplomirala na Defektološkom fakultetu u Beogradu. Najveći deo radnog veka provela je novinarstvu, od Radio Beograda do "Politike" i "Nina".

Sada radi u Agenciji za borbu protiv korupcije. Za to ju je kvalifikovalo njeno obrazovanje, rad i zalaganje. Ali Marijana nije u srodstvu sa guvernerkom, već s humanošću. A sa takvom "vezom" teško se, izgleda, ostvaruju prava u Fondu zdravstva Srbije.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here