Tanjug
Do skorog viđenja: Angela Merkel i Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić ispratio je nemačku kancelarku Angelu Merkel s porukom da je Srbija njena druga kuća i da će se uskoro opet sresti.

– Veliki lideri pamte se po svojim delima, koji su rezultat jasne vizije i volje. Tako će se pamtiti i vaše liderstvo – poručio je Vučić nemačkoj kancelarki koja sledećeg meseca odlazi s položaja.

Srpski predsednik istakao je da nikada neće biti zaboravljeno koliko je Merkelova pomogla Srbiji i celom regionu.

– Mnogo toga smo prošli zajedno, mnogo sam naučio, video i razumeo od Angele Merkel. Da budem iskren, bilo mi je žao jutros kad je odlazila. Mnogo sam ponosan zbog onoga što je juče govorila, da jedna velika Nemačka pokazuje respekt prema Srbiji. Srećan sam i ponosan, to je veliki podstrek za nas – rekao je predsednik.

Građanima Srbije poručio je da i oni imaju razloga da budu ponosni.

– Verujem da su i građani Srbija ponosni na sve ono što se dešavalo. Počev od toga kako smo dočekali kancelarku Merkel, pa na njene poruke i komentare o ekonomskim uspesima Srbije – rekao je predsednik Vučić.

A Angela Merkel ima razloga da pamti svoju poslednju državničku posetu u oproštajnoj turneji za koju je izabrala Vašington, Moskvu, susede u Varšavi i Beograd, kao centar bliskog regiona.

Dočekalo ju je šest srpskih migova 29 koji su je pratili i štitili do sletanja, gde su brigu o kancelarki preuzeli više od 50 pripadnika Jedinice za obezbeđenje objekata i ličnosti, 100 žandarma, 400 beogradskih policajaca, 10 pripadnika SAJ-a i piloti helikopterske jedinice.

U pratnji migova

Migovi su nadleteli aerodrom “Nikola Tesla” u trenutku kad je Merkelova izašla iz aviona i stupila na srpsko tlo, gde ju je čekao predsednik Vučić s buketom cveća i poželeo dobrodošlicu na nemačkom jeziku. Do Palate Srbija Merkelova je stigla bulevarima iskićenim nemačkim i srpskim zastavama i porukama dobrodošlice, a iz zdravstvenih razloga presedela je intoniranje himni uz artiljerijske plotune, da bi potom obišla počasni stroj bataljona garde. Uoči radnog sastanka imala je priliku da uživa u pogledu s terase Palate Srbija, gde je na primedbu predsednika Vučića kroz smeh odgovorila da može sve da se kaže osim da su da Srbi nisu dobri domaćini.

Bliski odnosi

Kao što u diplomatiji svaki gest i reč nose poruku, tako je naglašena dobrodošlica istakla uzlet u odnosima dve zemlje što je nemačka kancelarka potvrdila nakon sastanka. Ona je podsetila da je u Palati Srbija imala priliku i da obiđe izložbu dokumenata koja je ukazala da je u srpsko-nemačkim odnosima i te kako bilo i svetlih perioda.

– Videla sam da smo imali odnose davno u različitim oblastima, ekonomiji, kulturi, a tako je i danas. Srbija i Nemačka međusobno su blisko povezane. Kroz sve ove godine naše zajedničke saradnje zaista smo došli do otvorenog odnosa punog poverenja i postigli na tom putu niz rezultata. Još predstoji dugačak put pred Srbijom i celim regionom do članstva u EU, što je naš zajednički cilj – zaključila je nemačka kancelarka.

Darovi uz zdravicu

Predsednik Vučić poklonio je Angeli Merkel vredan pirotski ćilim i još jedan lični dar. Na radnoj večeri zahvalio joj se na svemu što je učinila za Srbiju zdravicom na nemačkom jeziku.

– Danima slušam kako kancelarka Merkel ide u političku penziju, ali uveren sam da se takvi državnici i umovi ne penzionišu. Uveren sam da ćete svojom mudrošću i iskustvom još dugo doprinositi opštem dobru – istakao je Vučić.

Obnova Narodne biblioteke

Angela Merkel ukazala je da je ove godine navršeno 80 godina od napada Vermahta na Kraljevinu Jugoslaviju. Ona je najavila da će Nemačka izdvojiti 500.000 evra za obnovu Narodne biblioteke u Beogradu koja je uništena u bombardovanju 6. aprila 1941. godine.

Donacija EU

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je primopredaji 26 specijalizovanih vozila za prevoz vakcina i medicinskog osoblja koja su nabavljena novcem iz fonda EU.

– Nama je ovo važno, rešava nam logističke probleme. Važno je da svi dobiju svoje vozilo i da mogu brzo da podele vakcine. Mnogo je novca uloženo u zdravstvo – rekao je predsednik Vučić i opet pozvao građane da se vakcinišu.

Evropa želi Srbiju

Angela Merkel rekla je da je s predsednikom Vučićem razgovarala o Kosovu, BiH, budućem članstvu u EU, te nemačkim investicijama u Srbiji i naročito istakla iskrenost, razumevanje i sposobnost da se sprovedu praktični koraci.

– Vučića sam upoznala kao osobu koja ne daje lažna obećanja već ispuni ono što je rekao. Drago mi je da se Srbija intenzivno bavi reformama pravosuđa, a EU to mora oceniti. Znam da ponekad izgleda kao da EU stalno smišlja nove zahteve, ali vidimo i niz rezultata i jaču povezanost u vašem regionu. Veliki je geostrateški interes da se sve zemlje prime u EU, mada vidimo ponekad i nazadovanje i uticaj iz drugih delova sveta. I mi moramo imati na umu koliko je važan taj geostrateški interes približavanja regiona EU – rekla je Angela Merkel.

Povodom tvrdnji da je priznanje Kosova uslov za ulazak Srbije u EU, Angela Merkel rekla je da će se neka pitanja rešavati tek na kraju procesa.

– Postoje i članice EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, ali to pitanje mora da se reši da bi sve zemlje Unije dale saglasnost za članstvo Srbije. Ja sam pragmatičan političar i ne želim da govorim o kraju procesa pristupanja EU dok se sva pitanja ne reše – rekla je Merkelova koja je prenoćila u Beogradu, odakle je otputovala u Tiranu na sastanak sa ostalim liderima zemalja našeg regiona.

Vučić je dodao da je svestan da je rešenje kosovskog problema uslov za EU i da Srbija ne želi zamrznuti konflikt.

– Srbija ima svoj Ustav kao i Priština, ali moramo prvo da uredimo odnose, da imamo slobodan protok robe, ljudi, usluga i kapitala. Svesni smo da nećemo biti deo EU pre rešenja kosovskog pitanja koje je problematično za Srbiju iz milion razloga. To mora da bude kompromis, a ne rešenje koje je ponižavajuće za Srbiju – rekao je predsednik Vučić.

Litijum velika šansa

Angela Merkel izjavila je da je Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji, kao i ceo svet. Ona je istakla da u Srbiji postoji mnogo nemačkih investicija u auto-industriji i da je litijum važan za buduću mobilnost i baterijske ćelije, što je bila jedna od tema razgovora.

– Srbija tu ima nešto što zaista vredi. Naravno, postoji zabrinutost da li će se eksploatacija vršiti u skladu s ekološkim standardima. Ali, EU zaista ima dobre standarde i nije reč samo o nemačkim interesima, već je to pitanje kojim će se baviti i druge države članice EU- rekla je Merkelova.

Predsednik Srbije je takođe rekao da su razgovarali o pitanju potpune zaštite životne sredine.

– Ovo je velika prilika za nas, ali samo ako se obezbede čist vazduh, voda, planine i sigurna životna sredina za ljude. A ako uđemo u taj posao, smatramo da je Nemačka izuzetan partner – rekao je Vučić.