Hvala Bogu i dobrotvorima, srećni smo

0

– Hvala puno našoj dragoj Dragani i njenoj porodici. Ona stalno misli na nas i ovo je drugi put da nam mnogo pomaže. Letos su svratili kod nas kad su se vraćali sa odmora u Grčkoj. Videli su kako živimo, posebno blizanci i rešili da nam pomognu još više. Dobili smo puno toga, mnogo pelena, odeće i obuće, za bebe i ostalu decu. Neka ih Bog blagoslovi u svu sreću ovog sveta im da. Oni su zaštitnici naših beba i to će biti urezano u našim srcima – kaže Sanja, čijoj su porodici plemeniti ljudi iz dijaspore i čitaoci "Vesti" nakon pisanja u našem listu o njihovoj sudbini kupili sedam koza, što im je donelo puno mleka i sira.

 

Bebe bez kreveca

Poseban problem za ovu porodicu jeste nabavka krevetića za blizance jer brzo odrastaju, a još veći su kolica za dvojke kako bi ponekad mogli da ih zajedno prošetaju, dok traje ovo miholjsko leto. "Mi smo zadovoljni i ako dobijemo neka polovna kolica, biće dobra Petru i Pavlu. Doduše, nismo planirali blizance, ali Bog je tako hteo. Važno da su živi i zdravi, da odlično napreduju, da su kao lutkice – kaže srećna majka Sanja, koja se oporavila nakon teškog porođaja u niškoj bolnici.

– Stali smo malo na noge, što bi se reklo… Slobodan je stado oterao u susedno selo Tumba, sat i po hoda od nas ispod planine Kukavica. To je u produžetku, tamo imamo pomoćne prostorije, a Slobodanovi roditelji su iz tog sela koje je potpuno opustelo jer nema puta, nema nikakvih uslova za život, pa su se gotovo svi stanovnici iselili. Tamo je trava mnogo kvalitetnija, pa je kozama bolje nego kod nas. Obezbedili smo sena za zimu i malo nam je laknulo. Imamo puno mleka, pravimo sir, ali nemamo kome da ga prodamo. Tražimo načina da i mleko dajemo za otkup kako bismo došli do novca koji nam je neophodan za svakodnevni život. Valjda ćemo se ubrzo i sami snaći – priča domaćica Sanja, koja kada najmlađi spavaju radi sa Lukom oko baštice ispred kuće. – Ali, ove silne kiše i provale oblaka doprineše da roda bude malo… Ipak, napravili smo malo zimnice, stavili turšiju, paprike u tegle – ponosno nam pokazuje Sanja zimsku zalihu.

 

Stiže i nameštaj

Porodici Stojiljković su bili nedavno u poseti humanitarci iz organizacije Srbi za Srbe, sve razgledali, napravili predračun i voljni su da im izmalterišu hodnik gde kuvaju i delom spavaju, da im kupe nešto od komadnog nameštaja jer gotovo da nemaju ništa, a preko potreban im je orman za slaganje odeće, cipelarnik i drugo.

– Trenutno smo rešili najveći problem: nedostatak pelena i mleka za blizance, jer kao što znate ja ne mogu da dojim bebe zbog tumora na dojci. Dobrotvorka Dragana je poslala mnogo pelena, pa će nam potrajati duže vreme, a to za nas puno znači. Eh, kad se setim da sam do pre dva meseca blizance prepovijala krpama. Hvala svima, hvala Dragani, hvala čitaocima "Vesti", najvećim dobrotvorima na svetu. Molimo vas da svim plemenitim ljudima poručite da smo dobro i da smo srećni na svom ognjištu – ispraća nas Sanja dok dečica veselo mašu. Odlazimo, ali znamo da ćemo, bar dok nas još vreme služi, vrlo brzo ponovo pokucati na njihova vrata s rukama punim novih darova.
 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete dobiti i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here