Vesti
Donatori olakšavaju mukie: Porodica Džebo

Verna čitateljka „Vesti“ Ana Štimac iz Beča ne prestaje da misli na porodicu Džebo iz Istočnog Sarajeva. Veoma ju je dotakla priča o mukama ove porodice koja se svojski trudi da 12-godišnjem sinu Ognjenu obolelom od Vilijamsovog sindroma omoguće sve što mu je potrebno, pa kad god je u mogućnosti ne propusti priliku da im novčano pomogne.

Tako je bilo i ovog avgusta, kada je na njihovu adresu uputila dar od 50 evra.

– Ona ne prestaje da bude naš anđeo čuvar iz daleka. Opet nas je obradovala sa 50 evra i mi smo joj veoma zahvalni. Situacija u kojoj se nalazimo nije nimalo laka budući da sam onesposobljen za rad, a samim tim i brigu o svojoj porodici. Sreća u nesreći je to što je Ognjen dobro, napreduje iz dana u dan, ali je činjenica i to da njegova nega iziskuje dodatna novčana sredstva koja ne možemo da izdvojimo. Stvarno ne znam šta bismo radili da nam nije donacija naših zemljaka iz svih krajeva sveta. Još jednom beskrajno hvala Ani, ali svim divnim ljudima koji su nam prethodno uputili pomoć – poručila je Ognjenova mama Slobodanka Džebo.

Njen suprug Mladenko je vodoinstalater po struci, ali zbog teškog oboljenja kolena i kičme već duže vreme ne može da radi zbog čega su im primanja drastično umanjena.

– Nama ova pomoć plemenitih čitalaca „Vesti“ izuzetno mnogo znači. Pošto sam već dugo na bolovanju, mesečni prihodi u kući nam nisu dovoljni ni da se prehranimo. Ne znam ni sam kako opstajemo. Na sve to je i Ognjen bolestan, ali mi smo veoma ponosni na njega. On je do sada postigao i više nego što je bilo ko od lekara mogao i da pomisli: pošao je u školu, osamostalio se, naučio da piše… Savladava razne životne lekcije svakog dana – kaže Mladenko.

Dodaje da brojni lekovi za Ognjena, kao i česti dolasci u Beograd na lekarske kontrole iziskuju mnogo novca, koji je za njihov budžet nepremostiva prepreka.

– Svakog meseca postavljamo sebi isto pitanje, kako ćemo preživeti ovaj mesec. Uvek se brinem da li ćemo imati novca za najosnovnije, brinemo da li će biti za Ognjenove lekove. Supruga je po zanimanju frizerka, ali ne može da radi jer mora da brine o Ogiju 24 sata. Potrebna mu je konstantna nega. Ja sam nažalost onesposobljen za rad, ali se nadam da ću biti bolje. Nekako uspevamo samo zahvaljujući pomoći humanih ljudi.

O preteškoj sudbini sada 12-godišnjeg Ognjena Džebe iz Istočnog Sarajeva, obolelog od Vilijamsovog sindroma i nevoljama njegovih roditelja, pisali smo pre tačno sedam godina.

Neumorni roditelji

Mladenko i Slobodanka Džebo su teško podneli saznanje da im sin boluje od retke genetske bolesti.

– Ubrzo nakon rođenja smo saznali da boluje od Vilijamsovog sindroma. On uzrokuje usporen rast i mentalni razvoj, teškoće u kretanju. Ipak, nismo dali da nas to ubaci u beznađe, već smo mnogo radili sa njim. Uspeo je da prohoda sa tri godine, išao je u vrtić, a kasnije krenuo i u školu. Vilijamsov sindrom decu i ljude obolele od ove bolesti, uprkos svim nedostacima i poteškoćama u učenju, čini izuzetno društvenim, empatičnim i povezanim sa drugim ljudima, što je i slučaj sa našim Ognjenom. Voli da je okružen ljudima i da se igra sa bratom. Postigao je do sada ono čemu se niko nije nadao – ispričala je Slobodanka.

POZIV DONATORIMA:

Svi plemeniti čitaoci „Vesti“ koji žele da pomognu porodici Džebo i omoguće im da reše bar neki od problema koji ih svakodnevno muče, mogu stupiti sa njima u kontakt na adresu: Vuka Karadžića br. 431, 71.123 Istočno Sarajevo ili na broj telefona: ++387 66 827 444.

POZIV DONATORIMA:
Ako želite da se uključite u neku od akcija HUMANITARNOG MOSTA, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara HUMANITARNOG MOSTA na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.