Vesti
U srcu dobre Rajke: Aleksa Bogdanović

Kako se ljudi u Srbiji polako vraćaju uobičajnim aktivnostima i radu na poslu, tako se i funkcionisanje života nastavlja kao i pre pandemije korona virusa. Samim tim, i ekipi “Vesti” je omogućeno da nastavi tamo gde je bila stala, a posebno aktivnostima vezanim za nastavak uručenja donacija koje su proteklih nedelja, pa i meseci stizale za nevoljnike u otadžbini. Već prve nedelje od normalizacije stanja, uspeli smo da uputimo donacije na desetine adresa. Danas ćemo zabeležiti neke od njih, a upućene su od naše plemenite čitateljke i dugogodišnje donatorke Rajke Tarlać iz Sidneja, koja je mislila na ugrožene, bolesne i nemoćne.

Po 200 dolara ove žene dobrog srca uručeno je tako porodici Dragana Mladenovića, pokojnog radnika Goše iz Smederevske Palanke, koji je zbog siromaštva sebi presudio, ali i malom siročetu Aleksi Bogdanoviću iz Banjaluke. Još 200 dolara već je na putu i za selo Odojeviće na Rogozni, siromašnom Milanu Ackoviću i njegovoj bolesnoj sestri Gorici Acković.

Veliku zahvalnost svojoj dobročiniteljki iz daleka, prvo je uputio Dejan Mladenović, sin pokojnog Dragana:

– Iako tu divnu ženu ne poznajem, želim da zna da nas svaki put mnogo usreći, ne samo svojim darom već iskrenom brigom koju na taj način pokazuje, a to mnogo znači.

Prijatno iznenađena bila je i starateljka malog Alekse i rođake Marije, baka Razija Aziri. I ova brižna baka, koja brine o ovo dvoje napaćene dece, zahvalila se od srca.

– Donacija te divne žene dolazi u više nego dobar čas, da podmirimo kiriju. Istina je ta da nije bilo dobrih ljudi, mi bismo odavno završili na ulici. Zato želimo svima da ih dobro zdravlje služi i sreća prati. To isto želimo i Rajki koja svako malo misli na nas. Činjenica je da nam je uz ovakvu podršku mnogo lakše da izađemo sa nevoljama koje nas pritiskaju. Sami smo i borimo se kako znamo i umemo. I baš zato cenimo do neba kada nas se neko seti i uputi nam pomoć – rekla je Razija.

Ispričala nam je da je u poslednje vreme, brine zdravstveno stanje i voda koja se nakuplja u organizmu.

– Zašla sam u sedmu deceniju života, moram brinuti o ovo dvoje nejači, a zdravlje mi popušta od tegobnog života. Lekari nisu na vreme otkrili šta mi je, pa se ne osećam nimalo dobro. Pijem neke lekove, ali za sada nisu dali očekivani efekat. Strah me hvata zbog toga. Ne toliko zbog mene same, koliko zbog Alekse i Marije. Osim toga, Aleksa polako privodi kraju prvi razred, privikao se na nastavu na daljinu, ali mu nedostaju drugari – ispričala je Razija.

Malom Aleksi Bogdanoviću, podsećanja radi, majka umrla kad je imao samo dve godine, a oca nikad nije upoznao. Od tada o njemu i gluvonemoj rođaki Mariji brine baka Razija kao o svojoj deci. Priča o njoj i Aleksi dospela je u javnost zahvaljujući novinarima koji su je videli kako je prevrtala po kontejneru bijeljinske bolnice, tražeći hranu za svoje štićenike.

Počela da se smeši

Deo donacije od 200 dolara plemenite Rajke Tarlać iz Sidneja i njenih humanih prijatelja je protekle nedelje stigao i na adresu Ljiljane Terzić iz Beograda, majke teško bolesne Monike (34), koja je od porođaja devet godina u stanju budne kome (minimalnog stanja svesti).

– Neizmernu zahvalnost dugujem gospođi Rajki Tarlać, toj velikoj duši koja nam bar jednim delom olakša tešku postojeću situaciju u borbi za izlečenjem moje Mone. Njoj i njenim divnim prijateljima želimo sve najbolje. Mona je dobro, polako napreduje, čak je počela i da se smeši, zbog čega smo svi srećni – rekla je Ljiljana Terzić, koja svojom skromnom platom ne može podmiriti potrebe svoje bolesne ćerke i unuke.

Svaka para dobrodošla

Dar od 300 dolara Rajke Tarlać razgalio je i Radomira Zarića iz Trnjaka kod Bijeljine za čiju je porodicu svaka para zlata vredna.

– Kad ste sirotinja, svaka pomoć je i više nego dobrodošla. Dobroj Rajki zahvaljujemo se od srca što nas ne zaboravlja. Molićemo se dobrom Gospodu za njeno zdravlje i sreću, kao i njene porodice. Zaslužili su i mnogo, mnogo više – kazao je Radomir Zarić (48), koji živi sa bolesnom suprugom Draganom (37), ćerkom Marijom i osmogodišnjim sinom Radenkom, jedinim zdravim u ovoj izuzetno siromašnoj familiji.

Uručenjem ove donacije, raspodeljene su sve vaskršnje donacije Rajke Tarlać od ukupno 2.900 dolara.