Hvala vam, braćo, bog vas blagoslovio

0

Radomir prima prilog iz Australije
 

Na predlog Janićijevića, koji nam je zapregom, sa sinom Jovanom i ćerkama Kristinom i Jasminom, krenuo u susret, sreli smo se u susednoj Belanskoj gde su Radomir, njegova supruga Nataša i deca u aprilu ove godine preživeli pravu dramu.

 

Podsetimo, dok su se zapregom vraćali iz susednog sela Grubetići upali su u oluju i survali u nadošlu Belansku reku, odakle su jedva izvukli žive glave, ali ne i konje Cvetka i Dorata koji su se podavili u podivljaloj bujici.

 

Stigao i "Vihor"

Kada su Janićijevići ostali bez konja Cvetka i Dorata najtužniji je bio najmlađi član porodice 12-godišnji Jovan. Danima je plakao i patio, a prvu radost doživeo je kada je od Konjičkog kluba Mustang iz Aranđelovca dobio ždrepca Vihora koga svakodnevno pevajući timari i hrani.
– Do proleća će Vihor ojačati, pa ću i ja imati svog konjića, još boljeg od tatinih – veli Jovan.

Kako nam je objasnio Radomir, bila je ovo prilika da nam pokaže da ga Vidra i Đogo, kojim su zamenili nastradale Cvetka i Dorata i koje su kupili zahvaljujući ranijim donacijama naših čitalaca iz Australije i Rusije, dobro slušaju i mnogo im znače.

– Oni su nam sve što imamo, sva imovina i bogatstvo, njima idemo u nadnicu, njima izvlačimo drva iz šume, od njih preživljavamo. Da nije bilo "Vesti" i dobrih ljudi, mi ne bismo imali od čega da živimo, ovako, posle velike tuge, radost je konačno stigla i u našu trošnu kuću na Rogozni – priča Radomir i naglašava da je prvo telefonom obavešten o novoj donaciji i da u prvi mah nije mogao ni da poveruje da su "tamo daleko" neki njima nepoznati, a dobri i humani ljudi za njega i njegovu porodicu sakupili tako velike pare. "Nikada u životu nisam u rukama držao 115.000 dinara (1.485), za nas je ovo je pravo bogatstvo, uz donaciju od 620 AUD
koju smo nedavno dobili od Boćarskog kluba iz Kabramate kod Sidneja i 500 evra koje su nam donirali čitaoci "Vesti" iz Švajcarske, sakupili smo dovoljno novca da zemljane podove zamenimo patosom i za malterisanje kuće, ali i za još jednu investiciju koja će nam olakšati život – kaže glava porodice Radomir.
 

Reportere odvezli zapregom koju su im poklonili naši čitaoci
 

Janićijevići planiraju da uskoro počnu izgradnju štale sa torom u kojoj će od proleća do jeseni držati ovce koje će da iznajme u Šumadiji. "Imaćemo mleka, ostaće nam vuna i jagnjad, biće lakše nego sa drvima koja iz šume iznosimo na rukama i uz pomoć konja Vidre i Đoga. Kad sledeći put dođete imaćemo čime da se pohvalimo", ističe ovaj siromašni gorštak sa Rogozne, a njegova starija ćerka Kristina u ime cele porodice poručuje: "Hvala vam, braćo iz Australije, spasli ste nas i izvukli iz velike nevolje, neka vas bog blagoslovi i čuva!"

 

Ram za dugo sećanje

Janićijevići su pročitali spisak imena svih darodavaca iz Australije I rekli:
– Spisak ćemo odštampati i uramiti u kući i dok smo živi pamtićemo ko nam je pomogao kada smo bili u najvećoj nevolji. Ko zna, možda i mi budemo jednog dana u prilici da se revanširamo bar nekome od naših dobrotvora ili drugima u muci i sirotinji pomognemo.

 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here