I ambasadori protiv Artemija

0

"Izvor i centar napada": Boris Tadić i episkop Teodosije
 

Sinod će se, kako se očekuje, pozabaviti izveštajem svoje komisije koja je vodila istragu o materijalno-finansijskom poslovanju njegove eparhije.
 

Miting ispred Patrijaršije

Na jednoj od internet adresa koje se bave crkvenom problematikom juče je postavljen poziv vernicima da se okupe danas od 10.30 do 13.30 ispred Patrijaršije u Beogradu u znak podrške vladici Artemiju. Ne navodi se ko je pozivar, ali se obrazlaže da je "pokušaj pritiska na vladiku Artemija pokušaj da se uništi i poništi najglasniji protivnik promena u SPC".

Potvrda o političkoj hajci na vladiku Artemija, na koju ukazuje i saopštenje Eparhije raško-prizrenske o interesovanju diplomatskih krugova u Beogradu za kadrovska rešenja na čelu ove eparhije, jeste i hronologija događaja.
 

Naime, 4. februara je u Kosovskoj Mitrovici održan Sabor Srba Kosova i Metohije, uz učešće episkopa Artemija, na kojem je osuđen antisrpski plan Pitera Fejta i Hašima Tačija o tzv. integraciji severnog dela Kosmeta u institucije samoproglašene prištinske nezavisnosti. Sutradan, 5. februara, na sednici Sinoda doneta je odluka o slanju petočlane istražiteljske komisije u Artemijevu eparhiju, a 10. februara, dok su mitropolit Amfilohije i vladika Grigorije sa još trojicom članova sinodske komisije saslušavali Artemija u Gračanici, patrijarh Irinej, njegov vikarni episkop Atanasije i vladika bački Irinej su u Patrijaršiji SPC primili u odvojene posete ambasadore Nemačke, Velike Britanije i Francuske, o čemu je SPC izdala samo šturo saopštenje.

 

Zanimljivo je i to da se episkop Artemije 5. februara, pre početka sinodske sednice, sastao sa patrijarhom Irinejom u Patrijaršiji SPC, ali da nije prisustvovao sednici sa koje su mu iste večeri uručene odluke o saslušanju i crkvenoj istrazi.
 

"Operativac" Teodosije

U pismu Skupštine Zajednice opština KiM se proziva Artemijev pomoćnik, vikarni episkop lipljanski Teodosije da je upravo on "izvor i centar napada" na vladiku raško-prizrenskog.
"Mi koji živimo na KiM uočavamo kako iguman manastira Dečani instruiše pojedine sveštenike u tzv. prikupljanju dokaza o zloupotrebama vladike Artemija, pa se "takvi dokazi" serviraju štampanim i elektronskim medijima koji su po pravilu antisrpski. Poznata je činjenica da se u vreme lokalnih izbora za opštinu Peć vikarni vladika gospodin Teodosije stavlja na stranu tzv. proevropskih režimskih partija gde se za glas dat SPS-u iz fonda manastira Dečana davala ovca, a za glas DS-u iz istog fonda krava", navodi se u pismu.

Prema jednoj varijanti, patrijarh je rekao Artemiju da i on treba da prisustvuje pomenutoj sednici, ali episkop raško-prizrenski to nije učinio jer nije dobio zvanični sinodski poziv, zbog čega bi ostali članovi Sinoda, mitropolit Amfilohije i episkopi Irinej, Grigorije i Fotije, kako nam je objašnjeno u episkopatu, s pravom mogli da stave primedbu.
 

U međuvremenu su na adresu patrijarha Irineja upućena pisma podrške vladici Artemiju od Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije i Udruženja "Ras" iz Novog Pazara. Sadržaj tih dopisa potvrđuje dosadašnja saznanja "Vesti" da se Artemiju sprema "politički odstrel", te da se za njegovu eliminaciju s čela eparhije traže u kakvom-takvom kanonskom pokriću ili nepravilnostima u finansijskom poslovanju, iako bi finansije mogle da budu predmet sinodske istrage i u ostalim eparhijama SPC u Srbiji, budući da posluju bez fiskalnih kasa.
 

"Zbog svoje naglašene nacionalne i duhovne uloge koju ima kod Srba, vladika je izložen napadima od strane velikog broja nevladinih organizacija u Srbiji, kao i od nekih državnih medija, čija je uloga u odvajanju KiM od Srbije dosta problematična", navodi se u dopisu Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije koje je potpisao Radovan Nikčević, uz ocenu da se vodi "jedna prljava politika protiv episkopa raško-prizrenskog".
 

Udruženje "Ras": Satanin plan

Udruženje "Ras" uputilo je juče pismo-podrške vladiki Artemiju koga naziva beskompromisnim borcem za prava porobljenih Srba na Kosovu i Metohiji i kosovskim junakom.
"Duboko smo uvereni da postoji satanin plan da Vas uklone sa Kosova i Metohije kako bi porobljavanje srpskog naroda završili bez svedoka i otpora. Publicitet koji je dat okolnostima koje Vam se dešavaju jasno govori da je sve unapred pripremljeno da bi zločinitelji opravdali svoju podlu i prljavu nameru. Ali, narod se ne može prevariti, Vi niste od juče sa nama, a vaš ugled je odavno potvrđen u narodu", navodi se u pismu podrške Udruženja "Ras" vladiki raško-prizrenskom Artemiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here