I Bajden o “novoj bezbednosti”

0

 

On je u Bukureštu izjavio da je zadovoljan odlukom rumunske vlade da prihvati novi plan administracije u Vašingtonu o sistemu odbrane koji će zameniti Bušov antiraketni štit, nadovezujući se, na neki način, na temu o kojoj je govorio i ruski predsednik Dmitrij Medvedev prilikom posete Beogradu pre tri dana.

 

Bajden je dodao: "Došlo je vreme centralne Evrope. Zato mi u Americi više ne razmišljamo šta možemo da uradimo za centralnu Evropu, već šta možemo da uradimo (zajedno) sa centralnom Evropom."

 

On je takođe pozvao zemlje centralne i istočne Evrope da bliže sarađuju sa nekadašnjim državama sovjetskog bloka koje nisu članice zapadnih saveza.

 

"Vi možete da pomognete Moldaviji, Gruziji i Ukrajini na putu ka trajnoj stabilnosti. Došao je red da vi pređete u vodstvo", rekao je Bajden.

 

Bajden ove nedelje obilazi Poljsku, Rumuniju i Češku kako bi razgovarao sa predstavnicima tih zemalja koje su zabrinute zato što je predsednik Barak Obama odustao od plana prethodne administracije Džordža Bušove da izgradi sistem antiraketne odbrane u srednjoj Evropi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here