Youtube/TV Zona plus
Anđelija Stančulović

Anđelija Stančulović (17) iz Niša, učenica trećeg razreda gimnazije “Stevan Sremac”, slobodno vreme za razliku od većine svojih vršnjaka ne provodi uz mobilni telefon ili računar, već ga koristi za crtanje, slikanje i časove baleta. Prošle godine ova talentovana devojka naučila je i da veze.

– Ideja da počnem da se bavim vezom javila se tokom karantina, negde u aprilu prošle godine. Imala sam višak vremena pored onlajn nastave, pa sam poželela da pronađem hobi koji bi mi ispunio vreme i dao priliku da budem kreativna. Na internetu sam videla mnoge zanimljive veštine i odlučila sam se za vez, zbog toga što mi je oduvek bio zanimljiv na odeći, a i zato što kroz vez mogu da se bavim i crtanjem, koje takođe veoma volim – priča za “Vesti” Anđelija koja od malena lepo crta.

Motivi na svakom koraku

Njena baka, koja je bila krojačica u Narodnom pozorištu, svoje kćerke je učila vezu i heklanju kad su bile male učila, dok Anđelija nije imala “profesora”.

– Naučila sam da vezem sama, uglavnom gledajući tutorijale i objašnjenja koja sam pronašla na internetu, kojih je zaista dosta i mnogo se može naučiti, naravno ako postoji volja i strpljenje. Može se reći da i dalje učim nove tehnike i usavršavam svoje veštine, ali za ono najosnovnije bilo mi je potrebno par meseci vežbanja i smatram da se napredak može primetiti i na mojim radovima – objašnjava Stančulovićeva.

Kada je počela da veze Anđelija nije imala ništa od pribora za rad, međutim, kako je vez sve više okupirao njenu pažnju ona je nabavila potrebnu opremu i posvetila mu se u potpunosti.

Mlada kreativka obično radi uveče kad završi sve dnevne obaveze, a kako kaže veženje je opušta i ne predstavlja joj obavezu već zadovoljstvo. Sada su joj za vez jednostavnije slike potrebna dva do tri sata, a za neke komplikovanije osam do 10 sati.

– Najčešće vezem motive inspirisane vremenom kada je sam rad nastao, odnosno u skladu sa godišnjim dobima, praznicima… Naravno, osim toga vezem i druge motive, kao što su likovi iz serija i filmova, ili prosto bilo koji detalj koji mi se dopadne – kaže ona.

Sprema i kolače

Anđelijin hobi nije ostao neprimećen. Od drugarice do drugarice, malo po malo, došlo je i do prvih narudžbina pa ona već nekoliko meseci od svog ručnog rada i zarađuje.

– Svoje radove postavljam na Instragram stranicu povezanost, preko koje dobijam i porudžbine za svoje proizvode. Tamo se sa kupcima dogovorim oko svega i za sada sam zadovoljna kako to napreduje – ističe gimnazijalka.

Među omiljenim radovima su joj oni koji su rađeni za njoj bliske ljude i porudžbine u koje je uložila dosta truda.

– Izdvojila bih vez sa motivom japanske koi ribe i onaj sa leptirićima u stomaku kao jedne od meni najdražih radova – navodi Stančulovićeva.

Anđelija je, inače, u školi oduvek bila među najboljim učenicima.

– Svojim glavnim hobijem smatram balet, kojim se bavim već 13 godina. Treniram u Baletskom studiju Elene Pilipenko u Nišu. Osim toga volim da čitam, provodim vreme sa prijateljima, učim jezike i spremam razna jela i kolače – ističe neumorna devojka.

Interesuje je grafički dizajn

Osim što je veoma talentovana za crtanje i slikanje, Anđelija ima izuzetan dar za jezike. Ide u bilingvalno-nemačko odeljenje i odlično govori nemački, engleski, italijanski i latinski, iz kog je na državnom takmičenju osvojila četvrto mesto. Još joj je teško da donese konačnu odluku o tome šta će studirati, mada to verovatno neće biti medicina, iako je njena majka Jagoda fizioterapeut, a otac Saša specijalista fizikalne medicine.

– Oko izbora fakulteta i dalje nisam sigurna, ali me interesuje grafički dizajn i ilustracija, gde zaista mogu da vidim sebe u budućnosti, jer smatram da tako mogu da izrazim svoju kreativnost – kaže naša sagovornica.

Digitalni stikeri

Ova kreativna devojka nije se zaustavila na vezu, počela je da pravi i stikere koji se takođe mogu naručiti putem njene Instagram stranice.

– To je bilo nešto što sam oduvek želela da probam, posebno od kada imam grafičku tablu preko koje stikere crtam digitalnim putem. Dopala mi se ideja o nalepnicama kojima mogu da se ukrase sveske, notesi i razne površine – objašnjava Anđelija i dodaje da ima ogromnu podršku porodice i prijatelja i da bez nje ne bi mogla da postigne sve.