EPA/Johanna Geron
Žosep Borelj

Šefovi diplomatija Evropske unije sutra će u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanju EU sa partnerima na Zapadnom Balkanu.

Rasprava će se voditi i o “zahuktavanju zajedničkih potencijala, partnerskom delanju u sučeljavanju sa svetskim izazovima”.

To se navodi u pripremnom dokumentu za sutrašnje ministarsko zasedanje EU na kojem će se sagledati kako da se “zajedno oblikuje zajednička budućnost unutar Evropske unije kroz hitne i zajedničke akcije”, s ciljem da se takođe “ojača saradnja na polju bezbednosti”.

Visoki predstavnik EU Žosep Borelj će ministrima dati na uvid “non-pejper”, u kojem se predočava da je jasan cilj Zapadnog Balkana puno članstvo u EU.

Smanjiti upliv Kine i Rusije

Jedan od visokih zvaničnika EU je novinarima rekao da ministri žele da utvrde kako da poboljšaju saradnju sa Zapadnim Balkanom “zarad stabilnosti i bezbednosti same EU, a Unija može biti bezbedna i zaštićena samo ako je i Zapadni Balkan bezbedan i otporan, s tim da se uveća mogućnost za proces koji taj region vodi u Evropsku uniju”.

U “non-pejperu” Evropske službe za međunarodne poslove (EEAS) koji će predočiti Borelj ističe se da je snažno prisustvo EU najbolji način da se spreči okretanje Zapadnog Balkana nekim drugim stranama u svetu, čime se jasno ukazuje na cilj EU da umanji upliv Kine i Rusije u regionu.

Pored ostalog se stavlja do znanja da postupak pregovora Srbije i Crne Gore o članstvu u Uniji treba ubrzati, ali se predočava takođe da vlasti u Beogradu i Podgorici moraju da “povećaju dinamičnost svog reformskog programa, posebno u pogledu vladavine prava i uprave, i konsoliduju svoju geopolitičku orijentaciju”.

Srbija i Kosovo nemaju vremena za gubljenje

Dalje se navodi da Beograd i Priština, s obzirom na to da obe tamošnje vlade sada imaju čvrstu podršku biračkog tela, treba da iskoriste priliku da postignu sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa, jer kako se primećuje, nema vremena za gubljenje.

“Non-pejper” Boreljovog tima podseća na činjenicu da je “Zapadni Balkan integralni deo Evrope” i da bi “ekonomski i demografski učinak punog uključivanja regiona bio manji u odnosu na prethodne procese proširivanja EU”.

“Bruto domaći proizvod regiona je manji od jedan odsto stanovništva EU, a njegovi žitelji predstavljaju oko četiri odsto populacije Unije, dok bi geopolitička korist za EU bila značajna“, dodaje se u dokumentu.

Prema zaključku EEAS, “trideset godina od raspada Jugoslavije, ujedinjenje kontinenta je postalo politički imperativ za Evropsku uniju”.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here