pixabay.com
Foto: Ilustracija

Državljanin Bosne i Hercegovine (39) uhapšen je u Nemačkoj po zahtevu vlasti Belgije zbog sumnje da je umešan u terorističke napade u Parizu 13. novembra 2015. godine, u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Nadležni nisu otkrili identitet uhapšenog, ali su nemački mediji nezvanično objavili da je reč o Adisu Abazu. Policija nije otkrila kakvu je ulogu u pokolju u dvorani Bataklan u Parizu imao uhapšeni Bosanac.

Pretpostavlja se da je on bio deo mreže za snabdevanje terorista Islamske države oružjem i obezbeđvanjem sklonipta za njih.

Kako su saopštili policija i nemačko tužilaštvo, državljanin BiH je uhapšen prošlog četvrtka, ali je tek sada ova informacija objavljena. Priveden je u noći između 19. i 20. juna.

– Osumnjičeni je uhaošen po nalogu za hapšenje belgijskih vlasti zbog njegove navodne podrške terorističkoj organizaciji u vezi s terorističkim napadima, koji su ciljali koncertnu dvoranu Bataklan u Parizu – stoji u zajedničkom saopštenju tužilaštva Saksonije-Anhalt i Savezne pravosudne policije Nemačke.

Prilikom hapšenja pretresen je stan u kojem je državljanin BiH boravio, ali u njemu nije nađeno oružje. U toku je ekstradicioni postupak iz Nemačke za Belgiju. U daljem postupku utvrdiće se veza Bosanca sa međunarodnim terorističkim organizacijama i njihovim ćelijama u Evropi.

Podsetimo, 13. novembra 2015. godine pripadnici Islamske države ubili su 130 ljudi i povredili više od 350 osoba. Napadi su se odigrali u koncertnoj dvorani u Bataklan u Parizu, gde je bilo 90 mrtvih, na terasama nekoliko barova i restorana sa 39 mrtvih i blizu Stadiona Francuska, gde je ubijena jedna osoba.

Tokom istrage je otkrivena ćelija džihadista sa saradnicima širom Evrope, uglavnom u Belgiji. Ista teroristička ćelija je izvela napad na aerodrom i metro u Briselu 22. marta 2016. godine, kada je likvidirano 32 ljudi. Pred francuskim sudovima je 15 terorista osumnjičenih za te napade.

Hapšen zbog oružja

Sarajevski portali navode da je uhapšeni Adis Abaz već bio privođen i osuđivan u Bosni Hercegovini. Abaz je, kako navodi faktor.ba, u više akcija hapšen zbog sumnje da je bio uključen u međunarodni šverc oružja. Sud BiH 2011. zbog toga ga je osudio na dve i po godine zatvora.

Trag iz Drezdena

Kako se saznaje, nemačka policija Abaza je locirala u februaru. Tada su u Drezdenu privedena dvojica državljana Bosne i Hercegovine zbog krijumčarenja ručnih bombi, što je nekoliko meseci kasnije dovelo i do hapšenja osumnjičenog za učešće u pokolju u Parizu 2015.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here