I Britanci razmatraju “genocid” nad Jermenima

0

Čovek gazi tursku zastavu na memorijalu jermenskim žrtvama u vreme Otomanske imperije

 
Jermenska dijaspora, koja je očigledno uticajna na zapadu, uspela je da pokrene to sporno pitanje u Londonu i njegovo razmatranje, koje je, doduše, u početnoj fazi.

Analitičari u Ankari se nadaju da se rezolucija o genocidu ipak neće naći pred poslanicima: prvo jer se Britanija nalazi pred izborima i raspuštanjem parlamenta, i drugo zato što se veruje da nijedna veća partija neće rizikovati da poremeti odnose sa Turskom, jednom od vodećih zemalja članica NATO-a.
 

Prema pisanju "Jani šafaka", to pitanje će biti na dnevnom redu tokom predstojeće posete premijera Tajipa Erdogana Londonu.

Ankara je oštro reagovala na odluku švedskog parlamenta koji je u četvrtak usvojio rezoluciju po kojoj je nad Jermenima izvršen genocid.

Odmah je povučen ambasador iz Stokholma i otkazana poseta predsednika vlade Erdogana Švedskoj. Slična inicijativa je pre desetak dana pokrenuta i u američkom kogresu, zbog čega je Turska povukla ambasadora na konsultacije.
 

Turska i Jermenija se skoro 100 godina spore oko sudbine pripadnika tog naroda tokom raspada Otomanskog carstva 1915. godine.
 

U Jerevanu tvrde da je ubijeno milion i po Jermena i da je to bio prvi genocid u 20. veku. U Ankari to dementuju i priznaju da u nemirima stradalo 300.000 do 500.000 Jermena.
 

Ubistva Jermena je do sada kao genocid kvalifikovalo petnaestak zemalja, među kojima su Rusija, Francuska i Kanada.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here