T. Barulović
Prvi nastup u noći kulture: Folklorni ansambl Opanak iz Kopenhagena

U danskom gradu Hilerodu održana je tradicionalna manifestacija Noć kulture. Kulturni događaj koji se organizuje na nivou grada i koja sveobuhvatno i masovno obuhvata razne gradske institucije i ustanove. To je dan kada celovečernjim programima grad živi i građanima prikazuje današnje kulturne trendove, ali i dočarava istoriju staru i do nekoliko vekova.

Počev od aktivnosti oko kraljevskog dvorca Frederikzborg slot, do savremenih događaja u domenu kulture,pozorišta, informisanja, tradicije, ali i upoznavanje sa kulturom drugih naroda koji žive u ovom gradu. U tom kontekstu, već godinama učestvuje i Srpsko-dansko udruženje Milenijum iz Hileroda.

Ove godine se naš narod koji živi na ovim prostorima Skandinavije predstavio Dopunskom školom na srpskom jeziku, folklorom i hranom.

Posebno uspešan nastup imao je Srpski folklorni ansambl Opanak iz Kopenhagena. Mladi folkloraši Opanka su prvi put nastupili na ovoj velikoj kulturnoj manifestaciji. Odigrali su nekoliko spletova igara iz Srbije, a oduševljenoj danskoj publici pored prelepe narodne nošnje, iznenađujući je bio poziv da zajedno zaigraju kako bi i oni naučili barem jedno srpsko kolo.

Učenici dopunske škola srpskog jezika Milenijum iz Hileroda, predvođeni učiteljicom Goricom Ivanović, prvo su otpevali himnu „Bože pravde“. Posle nastupa hora učenici izveli i više recitacija.

Srpsko-dansko udruženje je tradicionalno kao i svake godine imalo i svoj štand, gde su na licu mesta pripremali i prodavali srpske specijalitete. Strpljivo čekanje u redu za prasetinu, jagnjetinu ili pljeskavice samo ukazuje na to da su neki Danci u ovom gradu već godinama navikli na našu hranu.

Brojne poslastice

Neizostavno kao i ranijih godina, radio je i Kafe Milenijum u kome su vredne članice udruženja prodavale domaću kafu, slatke poslastice, kolače i torte. One su su svoj kafe ukrasile domaćim slatkim specijalitetima i srpskom zastavom, a posetioci su mogli da kupe jafa tortu, čupavce, oblande, ruske kape, štrudle, baklave, ledene kocke.