M. Karović
Bratislav Dikić

Bivši komandant Žandarmerije Srbije general Bratislav Dikić, vraćen je u četvrtak sa granice BiH zbog evidencije u registru o strancima, koji popunjava i vodi Služba za poslove sa strancima. Ovo je za desetak dana već drugi slučaj da je jednom državljaninu Srbije zabranjen ulazak u BiH. Podsetimo, sa istom merom suočio se univerzitetski profesor i istoričar Miloš Ković koji je proglašen pretnjom po nacionalnu bezbednost. Preciznije, pretnjom ga je proglasila Obaveštajno bezbednosna agencija (OBA) BiH koju predvodi nekadašnji telohranitelj Alije Izetbegovića Osman Mehmedagić Osmica.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić potvrdio je da je Dikić vraćen sa granice, ali je naveo da služba kojom ono rukovodi sa izricanjem zabrane nema nikakve veze.

– Mi smo subjekt koji samo postupa po onome što neko ubaci u sistem. To je evidencija o strancima koju puni Služba za poslove sa strancima i oni vode taj registar, takozvani ROS – pojasnio je Galić.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić rekao je medijima da je registar stranih državljana u vlasništvu Ministarstva bezbednosti u Savetu ministara, Granične policije i Službe za poslove sa strancima.

– Ako je neko upisan u bazu onda piše i zbog čega je tu i to je pročitao granični policajac – rekao je Ujić i dodao da je OBA BiH jedino nadležna da kaže da je neko pretnja po bezbednost BiH.

Za razliku od Kovića, Dikić se još nije oglašavao po ovom pitanju. Ković je u međuvremenu angažovao advokata i namerava da pravno istera stvari na čistac, a predavanja studentima će održavati onlajn.

Pitanje koje se otvorilo u BiH posle ova dva slučaja jeste ko i kako stavlja osobe iz susednih zemalja na razne crne liste i zabranjuje im ulazak. Jedan bivši radnik OBA koji je insistirao na anonimnosti za “Vesti” kaže da sistem kreiranja te liste u OBA praktično i ne postoji i da osobe na spisak dolaze bez prevelikih analiza.

– Zabluda je da postoji neko telo, komisija ili nešto slično koje se bavi tim pitanjem. Jednostavno, deo zaposlenih u OBA može samostalno da proglasi nekoga pretnjom po nacionalnu bezbednost i da ga stavi na listu osoba kojima je zabranjen ulazak. Međutim, u celoj priči ključno je da konačnu odluku o svemu donosi Osmica. Dakle, nijedna osoba se na toj listi nije mogla naći, a da Mehmedagić za to nije znao – kaže naš sagovornik.

OBA bez kontrole

Naš sagovornik iz obaveštajnih krugova kaže da se ovih dana s pravom postavlja pitanje šta i kako rade Srbi u zajedničkim organima.

– Direktor OBA jeste Bošnjak, i to ona tvrda struja, ali njegov zamenik je Srbin. Osim toga, postoji i parlamentarni nadzor nad radom OBA, ali ta komisija se zbog unutrašnjih nesuglasica nije sastala već dve godine tako da je OBA praktično bez ikakve parlamentarne kontrole – kaže naš izvor.