I jug Srbije radi za veliku Albaniju

0

Vlada Albanije donela odluku po kojoj u ovoj zemlji više neće tražiti radne dozvole za Albance s Kosmeta i juga Srbije: Albanski ministar za socijalno staranje Erjon Veljiaj
 

"Liberalizovali smo tržište rada sa Kosovom, a danas smo ukinuli i birokratske prepreke. Za razliku od prethodne vlade, ova ne smatra strancima Albance iz Preševske doline i svaki student odande može da se slobodno zaposli u Albaniji", precizirao je Veljiaj.

 

Za Srbe iz tri opštine na jugu Srbije – Preševa, Bujanovca i Medveđe – ovo je samo još jedan znak da Albanci ne odustaju od formiranje velike Albanije, a da je na Vladi Srbije da preduzme određene korake kako bi se sprečio mogući reprocitet u transferu radne snage.

– U tri opštine na jugu Srbije, većina Albanaca bolju budućnost pronalazi isključivo u

Uskoro i zajednička carina

Albanski premijer Edi Rama uskoro bi trebalo da poseti Beograd. Ovo će biti prva poseta te vrste posle skoro sedam decenija, odnosno posete Envera Hodže. Rama je u intervjuu listu "Danas" kazao da dolazi na poziv novih vlasti. Da podsetimo, Rama je već obećao da će za Kosovo ukinuti prepreke formiranjem zajedničkog tržišta, pa i rada, zajedničkog carinskog terminala, unifikacijom sanitarnih potvrda Albanije i Kosova, kao i formiranjem nacionalnog ekonomskog saveta Albanije i Kosova.

inostranstvu, Švajcarskoj i delu skandinavskih zemalja i reč je o veoma bogatim ljudima koji sigurno neće ići u Albaniju da traže posao. Tamo odlaze mladi na studije, i trenutno ih je oko 1.000. Otuda postoji i opravdana bojazan da bi ovakva odluka vlasti u Albaniji mogla da znači legalizaciju dolazaka radnika iz ove zemlje – kaže jedan od lidera Srba s juga Srbije Dragoljub Filipović.

Filipović, koji je i predsednik Opštinskog odbora SPS-a, ističe da prema zvaničnoj evidenciji u Preševu ima oko 6.000 nezaposlenih, a da bi se dolaskom radnika iz Albanije prvi na udaru našli Srbi.

– Srbi se bez sumnje ne bi ni snašli, niti bi u tome učestvovali i to je zaista ozbiljan problem s kojim bi ova država mogla da se suoči zbog čega i insistiramo da se i Vlada Srbije oglasi po ovom pitanju – naglašava Filipović.

Gradonačelnik opština Parteš i Pasjane, najvećih srpskih zajednicama s druge strane administrativne međe na jugu Srbije Dragan Nikolić tvrdi da je u pitanju samo "predizborni marketing".

– Ovu odluku treba posmatrati u sklopu predstojećih izbora na Kosmetu jer vlada Albanije je sada zapravo samo formalizovala nešto što se već događa na terenu. Međutim, mnogo opasnije od toga jeste što i ova odluka zapravo pokazuje odlučnost Albanije u ideji "jedna zemlja, jedan narod". Sve ide u smeru veličanja jedinstva naroda u Albaniji, Kosmetu i jugu Srbije s krajnjim ciljem od koga nikada nisu odustali, a to je stvaranje velike Albanije – upozorava Nikolić.

 

Skandalozan potez

Milovan Drecun, bivši predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju, ocenjuje odluku Vlade Albanije kao "začuđujućom".
– Normalan put je da se ovakav sporazum potpisan između Srbije i Albanije, ali i u tom slučaju se ne bi mogao odnositi samo na deo teritorije ili deo stanovništva jedne države. Bez sumnje je reč o neprimerenom potezu koji može samo dodatno da podgreje i podstakne albanski živalj na Kosmetu i jugu Srbije da svoju budućnost vidi samo u jedinstvenom albanskom prostoru. Albanija na ovaj način nije pokazala da želi dobrosusedske odnose sa Srbijom za šta se deklarativno zalaže – naglašava Drecun.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here