Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

O životu van Crne Gore mašta čak 70,3 odsto mladih, pokazalo je najnovije istraživanje Vestminsterske fondacije za demokratiju.

Istraživanje je za potrebe te organizacije sprovela agencija „Defakto“, i to na uzorku od 900 mladih uzrasta od 16 do 28 godina, a pokazalo je da 14 odsto omladine već ozbiljno priprema svoj odlazak iz Crne Gore, 20,1 odsto razmišlja o tome, ali ne preduzima konkretne korake, dok 36,2 odsto povremeno misli o toj opciji.

O odlasku iz države uopšte ne razmišlja samo 29,7 odsto mladih koji žive u Crnoj Gori.

S obzirom da prema podacima Monstata, u Crnoj Gori živi oko 120.000 mladih od 15 do 29 godina, crnogorski mediji prenose da to znači da trenutno 84.000 mladih želi da ode iz Crne Gore. Predstavnica istraživačke agencije „Defakto“ Olivera Komar navela je da su osobe koje obično žele da ostanu u „boljem finansijskom statusu, pobednici tranzicije i podržavaju EU i NATO“.

Sa druge strane, kako kaže, među mladima koji su za odlazak je najčešće visok stepen onih koji su protiv EU i NATO-a, nemaju poverenje u crnogorske institucije i izborni proces i smatraju da će se stanje pogoršati u narednih 10 godina…

Istovremeno, dok je većina javnosti alarmirana zbog činjenica da preko 70 odsto omladine ne vidi svoju budućnost u zemlji rođenja, premijer Crne Gore Duško Marković kazao je da nije zabrinut i da podaci iz istraživanja govore da se „otvaraju granice, sviet se otvara, ponude su bolje“.

Najviše se odlazi u Nemačku

Student Vuk Vujisić, iz pokreta „Neću da idem — hoću da menjam“, koji vodi kampanju za ostanak mladih u Crnoj Gori, za Sputnjik kaže da su ovi podaci svakako alarmantni i ističe da danas niko ne zna koliko je zaista mladih napustilo Crnu Goru, jer država ne vodi evidenciju o tome.

„Ono što je sigurno jeste da se stanje pogoršava i da je došlo do domino efekta, tj. da u Crnoj Gori kao maloj državi mnogo ljudi vidi da mnogi odlaze i traže sreću vani, pa i oni žele isto. Nažalost, nema perspektive za mlade koji najviše odlaze iz ekonomskih razloga i ovo istraživanje je upravo to pokazalo“.

„Mladi najviše odlaze u Nemačku, skandinavske zemlje i SAD. Pored ’Vork end travel‘ programa, koji je u prošlosti bio mogućnost da se ode i ilegalno ostane u Americi, sada vidimo i da je Ambasada SAD raspisala lutriju za dobijanje useljeničke vize, što znači da će biti još mladih koji će konkurisati i dobiti mogućnost da se isele iz Crne Gore“, upozorava Vujisić.

Britanska ambasadorka u Podgorici Alison Kemp, uz čiju je saradnju obavljeno pomenuto istraživanje, posebno je ukazala na podatak iz ankete da mladi u Crnoj Gori u većini slučajeva smatraju da crnogorska politika za njih nije relevantna.

„Više od polovine (mladih) tvrdi da u CG nema političara kojem mogu verovati, a svaki treći ispitanik misli da nijedna politička stranka ne predstavlja njihove stavove adekvatno. Preporučujem da svi zainteresovani ozbiljno shvate ove analize“, kazala je Kempova.

1 COMMENT

  1. Ipak egzodus crnogorske omladine nije dostigao epske razmjere kao u komšiluku, a da li se vi to pravdate zbog svoje omladine, ili se zlobno radujete što i komšiji ”crkava krava”, vidite se.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here