Klinika Varis
Prof. dr Siniša Kojić

Tokom drugog stanja dame treba da se ponašaju kao da nemaju implantate, ukazuje hirurški mag prof. dr Siniša Kojić.

Prva pomisao na estetsku hirurgiju za dame u Srbiji, ali i širom planete jeste bujno poprsje. Na pitanje šta žene žele kad ušetaju u estetski hram poput klinike Varis u Novom Beogradu, odgovor je velike grudi, objašnjava osnivač ove ustanove prof. dr sci. med. Siniša Kojić.

Augmentacija odnosno klasično uvečanje grudi implantatima je, kako ukazuje, najpopularniji zahvat.

Mnoge dame kada odluče da legnu na operacioni sto zarad dekoltea iz snova žele da imaju grudi po uzoru na neku slavnu ličnost ili svoju prijateljicu, pa ušetaju u kliniku sa “tačnom” veličinom implantata. Ipak, treba znati da nijedno telo nije isto i da ono što možda pristaje vašoj prijateljici na osnovu njene građe, možda vama neće odgovarati.

Prof. dr Kojić tvrdi da je najvažnije da dama iskaže svoje želje, a onda joj ukaže na mogućnosti. Ističe da je otvoren razgovor pun poverenja između pacijenta i hirurga najvažniji.

– Činjenica je da je uvećanje grudi najčešća estetska operacija. Međutim, moram da skrenem pažnju i na to da svaki doktor ima svoje pacijente. Već u početku karijere doktor se odmah deklariše svojim radom. Ja sam pristalica prirodnog izgleda i držim se nekih estetskih normi – objašnjava ovaj hirurški mag.

Osnivač klinike Varis objašnjava da uvećanje grudi može da se podeli na nekoliko načina.

– Jedna podela je uvećanje okruglim i anatomskim implantatima. Okrugle postavljam samo kada žena ima dovoljno tkiva jer se tada dobije prirodan izgled, ako nema “materijala” onda se ubacuje anatomski oblik implantata da bi se opet dobio prirodan izgled. Na našoj klinici konci se ne vade i dame tri ili četiri nedelje nose samo steril strip tračice na rani i mogu normalno da se tuširaju. Ukoliko neko dolazi iz inostranstva, insistiram da ostane najmanje osam dana u Beogradu. Onda dajem instrukcije šta treba da radi narednih mesec dana. Dame mogu da pošalju fotografije grudi na vajber ili imejl u svakom trenutku jer bilo koje nedoumice da imaju, mi smo našim pacijentima na raspolaganju 24 sata.

Doktor objašnjava da u klinici Varis postoji uhodan mehanizam kada je reč o augmentaciji grudi.

– Dan ranije se dođe kod nas da bi se uradio kardiološki i anesteziološki pregled jer je to obavezna priprema za operaciju.

Sutradan dame smestimo u njihove sobe na odeljenju klinike Varis. Operacija uvećanja grudi implantatima traje otprilike sat vremena, a radi se u totalnoj anesteziji jer je to najkomfornije za pacijenta. Za razliku od mnogih, ja stavljam drenove zahvaljujući njima žene mogu lakše da se oporave. Nakon zahvata postavljamo specijalni grudnjak koji pomaže da se dojke pozicioniraju. Kada dame prođu tu fazu oporavka, mogu da nose grudnjake koje žele. Pacijentkinje se zadržavaju na klinici jednu noć.

Danas se i dalje ženama vrzmaju po glavi pitanja – da li oni mogu da puknu, da li mogu da doje, kako trudnoća utiče na implantate… Uvaženi stručnjak objašnjava da implantat ne može da pukne sam od sebe i da dame mogu slobodno da se voze avionom:

– Ranije su implantati bili punjeni silikonom. Danas su ispunjeni silikonskim kohezivnim gelom i možete da ih sečete – oni neće iscureti. Što se tiče trudnoće i dojenja pripadnice nežnijeg pola moraju da znaju da mogu i da treba najnormalnije da se ponašaju kao da nemaju implantate.

Što se tiče izmene oblika grudi tokom trudnoće, prof. dr Siniša Kojić ističe da ostaju iste, ali bujnije. Ako dođe do minimalnih promena, to niko ne može da predvidi, treba da prođe najmanje šest meseci od završetka dojenja da bi se govorilo o približno konačnom izgledu. Ženama sa manjim grudima retko treba korekcija.

Redovna kontrola

Prof. dr sci. med. Siniša Kojić objašnjava da mnogo dama razmišlja i o tome kada će morati da menja implantate.

– Nema pravila, imam pacijentkinje koje 30 godina nose iste implantate. Sve zavisi od osobe do osobe. Redovna godišnja kontrola i ultrazvuk mogu bez greške da pokažu kad je vreme da se implantat zameni.

Oprezno sa mobilnim

Infekcije su najčešće rane komplikacije izazvane uvećanjem grudi, ali na klinici Varis nisu zabeležene, ističe prof. dr Siniša Kojić:

– Druga komplikacija je krvarenje i ona je najčešća. Dešava se jer u tom ranom periodu dame ne smeju da odmiču laktove od tela. Ona se obično dešava u toku prva 24 sata dok su žene kod nas i rešava se reintervencijom za 20 minuta. Glavni krivac je mobilni telefon. Dame ga drže na noćnom stočiću i onda više puta posegnu za njim i odvoje laktove od tela.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here