EPA/Filep Istvan
Mađarska policija

Mađarska vlada objavila je da ponovo uvodi restrikcije za ulazak osoba iz zemalja gde se stopa infekcije koronavirusom smatra umerenom ili visokom, uključujući i za Srbiju koja ulazi u kategoriju zemalja sa umerenom zarazom i čijim državljanima se uvodi dvonedeljni karantin.

– Vidimo neke zabrinjavajuće znake o povećanju broja slučajeva u susednim zemljama, Evropi i svetu – rekao je Gergelji Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana.

Zemlje će biti svrstane u „crvenu“ i „žutu“ kategoriju.

Mađari i stranci koji dolaze iz zemalja u „žutoj“ kategoriji, gde su uključeni, između ostalih, Srbija, Portugalija, Rumunija, Bugarska, Švedska, Velika Britanija, Rusija, Japan, Kina i SAD, moraće da idu u karantin na dve nedelje, ali će moći da izađu iz karantina ako budu dobili negativan test na virus, jedan u slučaju Mađara, dva negativna u razmaku od 48 sati za strance.

Guljaš je rekao da će iz zemalja u „crvenoj kategoriji“ biti dozvoljen samo ulazak mađarskih državljana.

U te zemlje su uključeni Albanija, Ukrajina, Belorusija, takoreći cela Azija, Afrika i Južna i Centralna Amerika. Mađarski državljani koji dođu iz tih zemalja moraće da budu u karantinu dve nedelje, ali će moći da izađu ranije ako dobiju dva negativna rezultata na virus u razmaku od 48 sati.

On je rekao da će nove mere koje stupaju na snagu u sredu biti preispitivane jednom nedeljno.

Mađarska je zabeležila pet novih slučajeva zaraze koronavirusom u poslednja 24 časa, bez novih smrtnih slučajeva. Ukupno su u toj zemlji registrovana 4.234 zaražena i 595 smrtnih slučajeva.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime