wikipedia.org
Manastir Ostrog

Srpskoj pravoslavnoj crkvi prete sa svih strana. Posle pokušaja vlasti u Prištini da pravoslavnu svetinju iz srednjeg veka u Novom Brdu predstave kao rimokatoličku, crnogorske vlasti pripremile su temeljniju i radikalniju uzurpaciju imovine SPC.

Vlada u Podgorici usvojila je nedavno Predlog zakona o verskim zajednicama, za koji poznavaoci kažu da je pisan prevashodno sa ciljem da se pravno pokrije namera režima da najveći deo imovine Mitroplije crnogorsko-primorske konfiskuje i proglasi državnom.

Mada predstavnici crnogorske vlade to demantuju, govor predsednika Mila Đukanovića krajem prošle nedelje na partijskom skupu DPS-a potvrdio je strahovanja da režim namerava da razbaštini SPC i da od tog cilja neće odustati. Đukanović je na tom skupu srpsku crkvu optužo da drži verski monopol u Crnoj Gori kako bi podrila njenu državnost.

– Priča o prekograničnim eparhijama, suprotna osnovnim principima pravoslavne organizacije u svetu, SPC-u služi da sačuva infrastrukturu velike Srbije, jer veruju da je Crna Gora greškom postala nezavisna i da će nas vreme dovesti do potrebe da se opet okrenemo izgradnji velike Srbije – rekao je Đukanović.

U Predlogu Zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica predviđeno je da se sva crkvena imovina do 1918. godine, za koju verske zajednice ne mogu da dokažu vlasništvo, prenosi u vlasništvo države.

Procena podgoričkog režima je da Mitropolija crnogorsko-primorska kao deo SPC neće moći da dokaže vlasništvo pre prisajedinjenja Crne Gore Srbiji pre 100 godina. Pritom, u Crnoj Gori postoji između 650 i 700 pravoslavnih verskih objekata, a većina se u katastru vodi na Mitropoliju crnogorsko-primorsku.

Mitropolit Amfilohije izjavio je da je zapanjen govorom predsednika Crne Gore, “naslednika komunističke vlasti koji se javno deklariše kao ateista”.

– Đukanović prigovara kako neće Crkva da se meša u politiku, a sam pokušava da bude glava Crkve i da stvara svoju crkvu. To je prvi put u istoriji da ateista stvara crkvu – izjavio je mitropolit.

Aleksandar Raković

Predloženi zakon se neće naći na glasanju pre jesenjeg zasedanja crnogorske skupštine, ali DPS ima većinu i može bez problema da ga usvoji.

Rizik otimanja imovine SPC je apsolutan, komentariše za “Vesti” istoričar dr Aleksandar Raković.

– Režim Mila Đukanovića je u svojoj suštini antisrpski i brutalan i svako ko je pratio dešavanja u Crnoj Gori mogao je da pretpostavi da će Đukanović udariti na SPC. To je njegova čestitka za 800 godina autokefalnosti SPC i srpske crkve u Crnoj Gori – smatra ovaj istoričar koji se bavi proučavanjem antisrpstva u Crnoj Gori zbog čega mu je zabranjen ulazak u ovu zemlju.

Raković ističe da mitropolit Amfilohije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić moraju zajedno da rade na odbrani prava Srba i SPC u Crnoj Gori.

– Mogu međusobno lično da se ne podnose, ali moraju da pokažu da su ovom istorijskom momenut dorasli – zaključuje Raković.

Sabor upozorenja

Prvi odgovor Mitropolije crnogorsko-primorske je svenarodni Trojičindanski sabor za odbranu vere i svetinja Božijih, zakazan za 15. jun u Podgorici. Tu će biti poslate poruke ljubavi i poštovanja, ali i najava da će vernici sa sveštenstvom i fizički braniti svetinje ako treba.

Opsada na Cetinju

Aleksandar Raković smatra da je Cetinjski manastir najugroženiji od fizičkog preuziminanja.

– Manastir je u neprijateljskom okruženju, a takozvanoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi treba neki simbol pobede – kaže naš sagovornik.

Sravniti sa zemljom

Na meti secesionista u Prištini odavno je Saborni hram Hrista Spasa, gde planiraju da naprave takozvani muzej genocida!

Skandalozini predlog stigao je od predsednika studentske organizacije Univerziteta u Prištini Medžita Ramusa, koji traži da se hram sravni sa zemljom.

Raspop trlja ruke

Milo Đukanović bio je direktan i u podršci takozvanoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi koju vodi raspop Dedeić, a ne priznaje je nijedna pravoslavna crkva.

– Ispravićemo tešku istorijsku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku 20. veka i obnoviti crnogorsku autokefalnu crkvu – bio je jasan Đukanović.

Mitropolit Amfilohije uzvratio je da se Đukanović meša u ustrojstvo pravoslavne crkve i da se u suštini odriče države kralja Nikole.

– Mitropolija crnogorska je za onu državu kralja Nikole, gde je crkva bila državna vera. Njoj su pripadali i Pećka patrijaršija i Dečani i Metohija. A sada ovaj nosilac tog modernog crnogorstva kaže da Pećka patrijaršija i Dečani pripadaju jednoj državi kojoj nikad nisu (Kosovu) – rekao je Amfilohije.

Miraš Dedeić sazvao je konferenciju za medije na kojoj je hvalio Đukanovića i dao svoje tumačenje predloženog zakona.

– Sve što je u Crnoj Gori podignuto do 1918. vlasništvo je države. Sve što je posle 1920. crkva podigla je njeno, mada ćemo postaviti pitanje od kog novca je to građeno – kazao je Dedeić koji sebe naziva “arhiepiskopom centinjskim i mitropolitom crnogorskim”.

Opet o Srebrenici

Dedeić je pohvalio Đukanovića da je izabrao pravi trenutak.

– Da se to saopštilo ranije u Crnoj Gori bi bila druga Srebrenica – tvrdi Dedeić.

1 COMMENT

Comments are closed.